Metaverse: allt du behöver veta på ett ögonblick

Nu hör vi ofta om Metaverse, men alla vet inte riktigt vad det är. Det första att veta är det termen myntades inte idagmen på nittiotalet: det är en term född i cyberpunklitteraturen och förekommer för första gången i boken om Neal Stephenson.

På den tiden kunde termen ha lagts över det moderna konceptet virtuell verklighet och i ett nötskal innebar det möjligheten att kunna vara närvarande på ett tredimensionellt sätt i virtuella världar.

Metaverse: det här är vad det är och hur det fungerar

Idag har begreppet metavers verkligen förändrats sedan dess. Det finns faktiskt funktioner som på nittiotalet man tänkte inte ens på dem. Därför är metaversen idag inte bara en virtuell värld utan det är den också nära sammankopplad med verklighetendär vi kan interagera med andra människor.

Sedan när pratar vi så ofta om metaversen? Det hela började nyligen, särskilt när grundaren av Facebook Mark Zuckerberg bytte namn på sitt företag från Facebook till Meta. Insidan av Zuckerberg är att tillåta användare att uppleva plattformen istället för att använda den. Utvecklingen av det senare är dock ännu inte klarlagd.

Det råder dock ingen tvekan om att många redan experimenterar med tillämpningarna av metaversen. Faktum är att företag redan utvecklar mycket intressanta projekt för att utöka dess funktionalitet.

Genom att ge ett praktiskt exempel, istället för att följa en lektion om Zoom, det kommer att vara möjligt att göra detta i ett virtuellt klassrum där din avatar interagerar med dina klasskamraters eller med läraren. Du kan också ha taktila och hörselförnimmelser; därför skulle du hamna i en riktig klass. Om du har fördjupat dig i diskussionen har du kanske förstått hur metaversen fungerar.

Hur kan du komma åt Metaverse?

Det är redan möjligt att gå in i metaversen: allt du behöver är en internetanslutning och ett konto registrerat på en av plattformar skapade ad hoc. Här är de nedan:

  • Decentraland: en virtuell värld i alla avseenden. Här har användarna möjlighet att skapa hus, parker och få andra användare att betala för besöket. Kryptovaluta, på Coinbase eller liknande, kallas MANA.
  • Sandlåda: meddelade nyligen sitt samarbete med Meta; avataren är i Minecraft-stil och många kända personer börjar delta aktivt i initiativen. Den är inte tillgänglig ännu, men den kommer snart.
  • Stagevers: känd för allmänheten för Muse-konserten, den tillåter användare att komma åt och gå på livekonserter med Oculus-specialer;

Relaterade Artiklar

Back to top button