Meta ville ha en walkie-talkie för Facebook… Det kommer att kosta honom 174 miljoner dollar för patentintrång

justice-court-court.png © Pixabay

Voxer, företaget som utvecklar applikationer för smartphones, framför allt i början av Walkie Talkie, har precis vunnit sin rättegång mot Meta.

Mark Zuckerbergs företag anklagades verkligen för att ha gjort intrång i patent för att inkludera Voxers teknologi i sina Facebook- och Instagram Lives. Dömd till att betala 174,5 miljoner dollar i böter har hon redan planerat att överklaga domen.

Rättvisan har bestämt sig, Meta får betala

Walkie Talkie är en applikation som lanserades 2011 och vars användbarhet är lätt att gissa: flera vänner eller kontakter kan ansluta på samma frekvens och ha en live röstchatt. Företaget, grundat av en Afghanistan-veteran som särskilt ville att den här appen skulle användas på slagfältet, har precis vunnit en första rättegång mot Meta, anklagad för att ha använt sina patent utan dess tillstånd. Företrädare för Voxer skulle redan 2016 ha försökt diskutera det med Facebook för att få ett avtal. Men ingen lyssnade på dem innan de befann sig i en domstol i Texas. Det slutade med att den här avgjorde: patentet respekterades inte och Meta kommer att få betala 174,5 miljoner dollar.

En talesperson för gruppen har redan meddelat att den planerar att överklaga: Vi anser att de handlingar som presenterades för domstolen bevisade att Meta inte gjorde intrång i Voxers patent. »

En strategi som Meta har bevisat många gånger om

Enligt dokument som finns tillgängliga för domstolen kontaktade Facebook-tjänstemän Voxer kort efter att appen släpptes, med målet att arbeta tillsammans på vissa tjänster. Samarbetet blev dock inte av, och förhandlingarna bröts därför, men inte innan Voxer delade sitt patent med det sociala nätverket.

Som varje gång den amerikanska jätten inte lyckas få den affär den vill ha från ett annat företag, har Meta sedan dess betraktat det mycket mindre utvecklingsföretaget som en konkurrent. Som ett resultat berövade han henne särskilt de flesta funktionerna i hennes sociala nätverk. Och ändå var Walkie Talkie-tekniken fortfarande integrerad i Facebook Live och Instagram Live. Som vanligt är att Mark Zuckerbergs företag regelbundet tar över funktionerna hos sina konkurrenter som är framgångsrika. Berättelser kopierade från Snapchat och Reels inspirerade av TikTok är bara de mest kända exemplen. Men den här gången brydde sig Meta inte ens om att utveckla en inbyggd klon av applikationen: den tog helt enkelt över patentet som delades av Voxer.

Trots de ansenliga böterna på 174,5 miljoner dollar som krävts är det dock inte säkert att detta kommer att få Meta att ändra sin praxis, eftersom företaget nu är vant vid domstolar och ibland mycket större böter.

Källor: Tech Crunch, Huvudstad

Relaterade Artiklar

Back to top button