Meta har utvecklat en AI som kan översätta 200 språk i realtid

språk

En artificiell intelligens utvecklad av Meta kan nu direkt översätta mer än 200 världsspråk. Detta projekt som tillkännagavs i mars skulle kunna göra gruppens plattformar tillgängliga för många fler människor.

Projektet, som heter “ Inget språk kvar (NLLB, på franska: ” Inget språk utelämnat “) syftar till att skapa en superöversättare som kan tala alla världens språk. Ett ambitiöst projekt, som redan har nått 200 språk.

Världens bästa superöversättare

Den första modellen av Metas artificiella intelligens heter NLLB-200 och kan översätta 200 språk utan att gå igenom engelska. Det är därför en sannare översättning som AI:n försöker uppnå, för att tillåta översättningarna att ligga så nära originalpublikationerna som möjligt. Det talas dock över 7 000 språk runt om i världen, så NLLB-200 har fortfarande mycket att lära.

Metas AI inkluderar även minoritetsspråk, inklusive 55 från den afrikanska kontinenten, med mycket goda resultat. NLLB-200:s prestanda överstiger med 70 % kapaciteten hos andra översättare av artificiell intelligens på dialekter från Afrika och den indiska subkontinenten. Alltså kan innehåll översättas till kikuyu (talas av 6 miljoner människor i Kenya) eller Kamba (talas av mindre än 4 miljoner människor).

Ett litet steg mot digital demokrati

Så småningom kommer AI:n att vara aktiv på alla Meta-plattformar, med syftet att översätta innehåll som publiceras på sociala nätverk till 200 språk. Nätverk som Instagram eller Facebook kommer därför att bli tillgängliga för många fler människor som kommer att kunna njuta av en mängd olika innehåll på sitt modersmål. Det är därför en stor strategisk fördel för Meta, som utan tvekan kommer att vinna användare.

Det är också ett steg framåt för digital demokrati och för universell tillgång till kommunikations- och informationsteknik. Den nuvarande digitala klyftan och ojämlikheten i tillgången till digitalt förstärks av språkbarriären. Detta är därför ett sätt för nuvarande användare att interagera utan att ha ett gemensamt språk.

Om samma ämne:
Denna AI kan känna igen förintelsens offers anonyma ansikten

Källa: Engadget

Relaterade Artiklar

Back to top button