Meta har byggt en superdator för AI: den kommer att bli den snabbaste i världen

Meta Supercomputer © Meta

Den amerikanska jätten Meta (moderbolag till Facebook) meddelade på måndagen att de hade byggt en superdator dedikerad till artificiell intelligens. När den äntligen är klar kommer den att vara den mäktigaste i världen.

Meta gör ett stort genombrott inom AI och formaliserar konstruktionen av en ny superdator för artificiell intelligens, kallad AI Research SuperCluster (RSC). Förmodas vara färdig i mitten av 2022, bör det då vara snabbast i världen. Efter den första fasen av dess utveckling anses den redan vara en av de största och snabbaste superdatorerna i världen.

Uppfyll kraven från nästa generations AI

RSC faktureras som en superdator med artificiell intelligens som Meta säger kommer att vara den största på planeten till sommaren. Det kommer att behöva uppfylla företagets krav när det gäller säkerhet i produktionssystem och kommer att erbjuda den den flexibilitet och utvecklingserfarenhet som dess forskare behöver idag.

Kraven från nästa generations AI räckte för att övertyga Meta att ta till sig RSC, som företaget redan börjar använda för automatisk språkbehandling (NLP) och datorsyn (datorseende), en tillämpning av maskininlärning som innebär att man analyserar och sedan tolkar en videofil eller bild, vilket ger datorn en viss förmåga att se.

Så småningom kommer denna superdator att hjälpa Meta att skapa nya och bättre AI-modeller, som kan assimilera miljarder och miljarder information på hundratals olika språk, analysera text, bilder och videor samtidigt, för att utveckla nya verktyg för augmented reality, för att distribuera en röst i realtid översättningssystem till en stor grupp människor som talar olika språk osv.

Med sin superdator vill Meta “det ultimata inom högpresterande datoranvändning” och tänker på metaversen

Exploateringen är kolossal på sidan av Meta. Företaget, som i början av 2020 reflekterade över byggandet av denna nya infrastruktur från grunden, var tvunget att möta pandemin och bristen på chiptillförsel, vilket kunde ha orsakat en viss försening i sina planer. . Det är ofta på ett ben som gruppens ingenjörer har kunnat göra framsteg i detta stora projekt.

Meta Supercomputer © Meta

Meta, som säger att hon vill det ultimata inom högpresterande datoranvändning “, tillkännager redan färgen genom att indikera att man vill tredubbla, senast i juli, kapaciteten för detta nya datacenter, genom att klättra upp till 16 000 GPU:er (det är för närvarande 6 080 GPUs). Meta specificerar att superdatorn kommer att ha en bandbredd på 16 TB/s och en kapacitet i exabyte-skala, antingen 1 000 petabyte eller mer än en miljon terabyte, för ” möta ökad efterfrågan “.

Det är ingen hemlighet att Meta – och dess nya namn talar för sig självt – har gjort den virtuella världen, den berömda metaversen, till en av dess högsta prioriteringar under decenniet. RSC, dess superdator, kommer att bidra till ” skapa grunden för de teknologier som kommer att driva fram metaversen säger Metas AI-team.


Relaterade Artiklar

Back to top button