Meta (Facebook) är nu blockerad i Ryssland, men ännu inte WhatsApp

meta

Det var bara en tidsfråga innan det var officiellt. Rysk rättvisa följde säkerhetstjänstens rekommendationer: Facebook och Instagram är nu blockerade i Ryssland.

För sin del slipper Metas snabbmeddelandetjänst, WhatsApp, denna nya sanktion.

Facebook och Instagram förbjudna från Ryssland

Meta är officiellt blockerad i Ryssland. De sociala nätverken Facebook och Instagram är inte på väg att dyka upp igen i fosterlandet. En rysk domstol förbjöd de två ansökningarna måndagen den 21 mars efter att deras moderbolag sanktionerats för “extremism”. Ett beslut i linje med förfrågningarna från myndigheterna förra veckan, som vill kontrollera information kring den militära invasionen av Ukraina.

Vi tillmötesgår åklagarmyndighetens begäran att förbjuda verksamheten i företaget Meta sa domaren, enligt byrån Reuters. Detta är framför allt ett symboliskt beslut eftersom Facebook och Instagram redan hade blockerats i några dagar av lokala internetleverantörer, liksom många andra sajter och media. Meta var särskilt måltavla efter att det lättade på sina regler för att tolerera våldsamt språk mot den ryska armén och Vladimir Putin. Enligt den lokala nyhetsbyrån TASS sa en Meta-representant att företaget sedan dess har ändrat sin policy för att förbjuda ” Russofobi och uppmaningar till våld “.

WhatsApp skonad, YouTube i korset

Snabbmeddelandeapplikationen WhatsApp, som också ägs av Meta, påverkas inte av denna åtgärd. Den ryska domstolen fann att den, till skillnad från gruppens sociala nätverk, inte fungerade som ett medel för offentlig spridning av information och därför inte utgjorde ett potentiellt hot i deras ögon. Messaging hade 67 miljoner användare i Ryssland förra året, Facebook 7,5 miljoner, medan Instagram är extremt populärt i landet med 80 miljoner användare. Som ett resultat har den ryska meddelandeappen Telegram gått om WhatsApp sedan konfliktens början.

Ryska användare som fortsätter att använda Metas plattformar genom bakdörrsmetoder som VPN ska inte åtalas för ” delaktighet med en extremistisk organisation “Förklarar TASS-byrån och citerar åklagaren. Däremot kan företag och privatpersoner få böter om de köper annonser på de två kränkande sociala nätverken. Reuters indikerar också att beslutet kring Meta kan ha en följd. Roskomnadzor, den ryska teletillsynsmyndigheten, har nu Google och dess videotjänst YouTube i sikte, anklagad för terroristverksamhet. Nästa plattform på listan? Fortsättning följer…

Om samma ämne:
Ryssar börjar ladda ner Wikipedia innan tjänsten förbjuds

Källa: Reuters

Relaterade Artiklar

Back to top button