Meta åtalas för övervakning av användares surfning på Apple-enheter, via Insta och Facebook

justitiepolisdomstol © © Sora Shimazaki/Pexels

Anklagad för att ha kringgått Apples sekretesspolicy för surfdata, står Meta inför en ny rättegång.

Ny stämningsansökan för Mark Zuckerbergs företag. Och återigen handlar det om insamling och hantering av personuppgifter. Meta anklagas verkligen för att ha kringgått skydden av Apple-enheter tack vare Facebook- och Instagram-applikationerna, för att fortsätta övervaka navigeringen av sina användare.

Meta anklagas återigen för att ha samlat in onödiga webbläsardata

Sedan september 2020 och lanseringen av iOS 14 har Apple gjort det mycket svårare för tredje part att spåra sina användares surfning. Dess ATT-policy (Transparens för applikationsspårning) kräver verkligen att externa applikationer får uttryckligt samtycke för att praktisera det, vilket förhindrar eventuella spårning annat. Och Apples goda rykte för att hantera sina användares information kan med rätta antyda för dem att denna policy skulle respekteras. Det var utan att räkna med Meta, som inte kan skryta med att vara så trovärdig i frågan.

Och enligt en grupptalan mot den amerikanska jätten har det inte varit fallet. Moderbolaget till Facebook och Instagram anklagas verkligen för att ha kringgått, via dessa två applikationer, Apples policy för att kunna fortsätta följa navigeringen av användare som inte gett sitt samtycke.

Meta motiverar sig i användarupplevelsens namn

Det är till Félix Krause, forskare inom datasäkerhet och tidigare ingenjör på Google, som vi är skyldiga denna upptäckt. Han förklarar på sin sida att Facebook och Instagram, som har en egen sökmotor inkluderad i applikationen, injicerar Javascript-kod i varje besökt webbsida. Denna kod gör det möjligt för Meta att exakt följa navigeringen och den minsta åtgärd som görs. Teoretiskt sett skulle Meta till och med ha tillgång till lösenord och bankinformation för användare som hade oturen nog att använda dess applikationer.

För Meta, som inte bestrider dessa avslöjanden, är den här koden helt enkelt avsedd att erbjuda en mer personlig upplevelse till sina användare, särskilt när det gäller riktad reklam. Ett klassiskt svar, givet varje gång företaget måste motivera sig för denna typ av praxis. Och som framför allt öppet kringgår Apples policy, som ännu inte har reagerat vid skrivandet av denna artikel. För att undvika detta råder Krause därför användare att använda Safari för all navigering utanför de två berörda programmen.

Vid det här laget är det inte längre en olycka eller ett isolerat misstag, och Mark Zuckerbergs företag kommer att få det allt svårare att rättfärdiga sig om avslöjandena fortsätter (eller snarare, när de fortsätter). Böterna, hur stora de än är, som den åläggs upprepade gånger är uppenbarligen inte tillräckliga för att undergräva lönsamheten för dess ekonomiska modell och tvinga den att se över sin kopia.

Källor: Bloomberg, krausefx, JDG

Relaterade Artiklar

Back to top button