Menar du en lögn? Var försiktig med hur du rör dig om du inte vill vara…

Säkert kommer alla, åtminstone en gång i sitt liv, att ha råkat ljuga. Det finns de som lyckas inte bli upptäckta och andra som å andra sidan bara inte kan undvika att göra det uppmärksammat. Men även om vi är bra på att ljuga måste vi vara mycket försiktiga eftersom kroppsspråket kan peka på att vi i det ögonblicket ljuger för vår samtalspartner.

Detta visar en studie publicerad i tidskriften Royal Society Open Science av ett team av forskare frånErasmus Universitetet i Rotterdam (Nederländerna). För sitt arbete frågade forskarna en femtio elever att lösa ett träpussel i 5 minuter. Studiesamordnaren, läkaren Sophie van der Zeehan hade dock gömt, med flit, instruktionerna för att lösa pusslet i rummet där eleverna kunde se dem. Samtidigt bad forskaren pojkarna att inte säga något om hennes “glömska”. Forskarna analyserade därefter dialogerna mellan studiedeltagare och andra studenter. Var och en av pojkarna som följde läkarens instruktioner tvingades berätta en lögn om hur de lyckades lösa problemet. pussel.

Att berätta en lögn kan få oss att förlora mycket energi

Forskarna studerade därefter alla elevers rörelser, både de som hade berättat lögnen och deras samtalspartner, med hjälp av en trådlös accelerometer. Från jämförelsen av gester av huvud, bröst och handleder märkte de att när deltagarna inte hade berättat lögnen så rörde de sig i en annorlunda jämfört med de som hade ljugit. Omvänt, när var och en av killarna ljög brukade han det imitera din samtalspartners rörelser. Detta händer pga att ljuga tar mycket energi och den som ljuger, han äger färre resurser att kontrollera sina sociala interaktioner.

Detta är ett fenomen som nästan visar sig Osynlig för blotta ögat, men som inte gick obemärkt förbi av accelerometern som används av forskare. Om denna upptäckt kommer att få ytterligare vetenskapliga bekräftelserskulle kunna användas i framtiden i rättsmedicinska området. Tekniken avslöjar dock om rörelserna hos de två samtalspartnerna är likartade, men det säger oss inte vem av de två som ljuger. Så för att kunna avslöja vem som ljuger, Inte det är definitivt så enkelt som det låter.

Relaterade Artiklar

Back to top button