Meddelanden-appen på Android erbjuder end-to-end-kryptering, så här aktiverar du den

E2E-meddelanden

Meddelanden-applikationen på Android har äntligen möjlighet att kryptera sina meddelanden.

Google tillkännagav funktionen förra året, men du var tvungen att gå igenom betaversionen av Messages för att komma åt den. Den är nu tillgänglig mer allmänt.

Läs också:
Google tillkännager flera nya funktioner på Android i sommar

Hur end-to-end-kryptering fungerar

End-to-end-kryptering är för närvarande endast tillgänglig för konversationer mellan två personer. Det fungerar med hjälp av en hemlig nyckel, genererad på enheten som skickar meddelandet och enheten för personen som tar emot det. Den används när meddelandet skickas för att kryptera dess innehåll och förstörs omedelbart. När meddelandet är dekrypterat på mottagarens enhet, förstörs det också på deras sida. Varken Google eller någon annan enhet har tillgång till det, och varje meddelande genererar en ny nyckel.

Allt meddelandeinnehåll är krypterat, oavsett om det är text eller medföljande bilder och videor, vilket innebär att det kommer att vara oläsligt om det avlyssnas under leverans. Varje konversation har en verifieringskod som är densamma för båda personer som utbyter meddelanden. Det är möjligt att hitta det genom att öppna konversationen och gå till alternativen och sedan bekräfta det senare med din samtalspartner för att verifiera att skyddet verkligen är aktivt.

Läs också:
Android 12: Wi-Fi och sekretessinställningar visas i den nya betaversionen

Hur aktiverar man den här funktionen?

För att få tillgång till den måste de två samtalspartnerna ha aktiverat chattfunktionerna, som gör det möjligt att använda Wi-Fi eller mobildatanätverket för att skicka meddelanden snarare än det traditionella nätet. Du vet att detta är fallet om dina skickade meddelanden ser mörkblå ut istället för ljusblå.

Därifrån bör end-to-end-kryptering aktiveras automatiskt. Du vet om det är aktivt om det finns en banner i konversationen, som indikerar vem du chattar med och pryds med ett litet hänglås. Skicka-ikonen och meddelandetidsstämpeln åtföljs också av ett hänglås.

Som sagt tidigare är funktionen för närvarande inte tillgänglig för gruppmeddelanden och inte heller för SMS/MMS. Och om din samtalspartner inaktiverar chattfunktioner kommer dina meddelanden inte längre att vara säkra.

Källa: Mashbar

Relaterade Artiklar

Back to top button