Med sina 130 kilometer i diameter är C/2014 UN271 den största komet som någonsin observerats

Hubble-kometen C/2014 Bernardinelli Bernstein © NASA/ESA/HST

Mycket långt från solen är kometen Bernardinelli-Bernstein mycket mer imponerande än sina mer kända och närmare kusiner. Tack vare hubble teleskop och genom en serie simuleringar kunde ett forskarteam isolera storleken och massan av dess centrala kärna. Det kommer att närma sig till 2031.

Denna komet är också en uråldrig rest av solsystemets tillkomst!

Kometer vid horisonten

Kometen C/2014 UN271 upptäcktes officiellt 2014, när astronomerna Pedro Bernardinelli och Gary Bernstein observerade arkivbilder från Inter-American Cerro Tololo Observatory i Chile.

Det är en avlägsen komet som redan avger mycket gas trots sitt betydande avstånd från solen. Det kommer faktiskt inte att komma så nära som möjligt (1,6 miljarder kilometer) till det förrän 2031! Det är därför värdelöst, som vissa artiklar hävdar, att skriva att det är på väg mot jorden: så är inte fallet.

Det är ett speciellt föremål med tanke på dess aktivitet medan det är så långt borta. Vi trodde att kometen i sig måste vara massiv, men vi behövde bättre data för att bekräfta det. förklarar huvudförfattaren till studien, Man-To Hui (University of Macau). Så det var Hubble som tog bilderna.

Simulering, konfiguration, jämförelse

Med dessa 5 bilder tagna den 8 januari återstod halva arbetet att göra för att få en god uppfattning om storleken på kometens kärna. På det här avståndet är det faktiskt för litet för att kunna lösas av Hubble. Så vad ska man göra?

Metoden kräver mjukvarusimuleringar som är så trogna som möjligt, en kometmodell som teamet har “matchat” med bilder från rymdobservatoriet. Men med briljansen hos de gaser och damm som kastas ut i kometens “svans”, deras kvantitet och storleken på det som kommer ut från kärnan, är det möjligt att uppskatta storleken på den senare (genom att variera parametrarna för simuleringen , begränsar vi kärnans verkliga storlek). Detta är hur teamet drog slutsatsen att den var cirka 80 miles (129 kilometer) i diameter och att dess slutliga massa måste nå 500 000 miljarder ton.

Stardust Tempel-1 komet © NASA

Vi ses om 3 miljoner år på Place des Grands Hommes

Bernardelli-Bernstein är svartare än kol och är därför den mest imponerande komet som någonsin har upptäckts hittills. Som jämförelse mäter Haleys berömda komet drygt 11 kilometer i diameter.

Teamet uppskattar temperaturen som för närvarande omger den till -211°C… En temperatur som dock är tillräcklig för att försiktigt smälta dess torris. Dessutom är dess omloppsbana särskilt avlägsen. Enligt nuvarande uppskattningar tar det cirka 3 miljoner år att genomföra ett enda varv runt solen. Kometen navigerar verkligen en stor del av sin tid inom Oortmolnet (eller Oortmolnet), en region inom vilken fördelningen av föremål och massor fortfarande diskuteras. Skyll på svårigheterna att observera något där.

Kometer som C/2014 UN271 bildades inte där, utan kastades ut från det närliggande solsystemet under de första åren av bildandet av jättar som Jupiter eller Saturnus.

Om samma ämne:
Hubble lyckas observera bildandet av en viss exoplanet, över 13 års mätningar

Källa:NASA

Relaterade Artiklar

Back to top button