Med Caviar lanserar Google alternativ till Dolby Atmos och Vision

Dolby Vision Studio © © Dolby

Google sägs utveckla ett alternativ med öppen källkod till Dolby-codecs.

Kan Dolbys hegemoni inom video- och ljudvärlden upphöra om några år?

Dolby regerar över ljud- och videosektorn

Idag finns det otaliga 4K-tv-apparater, tv-boxar eller spelkonsoler som är kompatibla med både Dolby Vision-videocodec och Dolby Atmos-ljud. Dessa teknologier lovar dig en bild i ljus och kolorimetri som hanteras bättre av enheterna och ett rumsligt ljud för dina filmer och serier.

Till och med musikens värld har svängt åt sidan av Dolby Atmos, särskilt med Apple Music, som har spenderat större delen av sin katalog i detta format.

Alternativ finns med HDR10+ från Samsung och Panasonic eller till och med 360 Reality Audio från Sony, men dessa teknologier har inte haft framgången för Dolby med sina egna lösningar.

Google kan dock på allvar förändra situationen med sitt nya projekt.

Med Project Caviar vill Google befria tillverkare från royalties som pålagts av Dolby

Denna utveckling kallas internt Project Caviar och består av att introducera nya ljud- och videocodecs, med ambitionen att erbjuda 3D-ljud och HDR-video. Skillnaden mot Dolby är att Google vill erbjuda sin teknik gratis och öppen källkod.

Dolby låter vart och ett av de varumärken som vill implementera sina lösningar betala royalties. Vi pratar om en summa på tre dollar för varje Dolby Vision-kompatibel enhet – upp till 15 dollar för en Xbox-konsol.

Vi insåg att det finns avancerade medieupplevelser där det inte finns fantastiska royaltyfria lösningar. “Sa Roshan Baliga, ansvarig för Project Caviar på Google, under en presentation som samlade några handplockade tillverkare. Mannen tillägger att licenskostnader för HDR-video och premium 3D-ljud ” kan skada både tillverkare och konsumenter “.

Google har ett starkt argument för att övertyga tillverkarna att lita på det: YouTube. Applikationen är viktig idag på anslutna tv-apparater eller boxar och företaget vill använda sin streamingplattform för att testa sina format och lägga dem i händerna på användarna. Den senare kunde alltså filma innehåll i HDR- och 3D-ljud och dela det via tjänsten, utan att det kostade tillverkarna en enda dollar till.

Källa: Protokoll

Relaterade Artiklar

Back to top button