Med ankomsten av Axiom-1-uppdraget, 14 astronauter i omloppsbana under några dagar!

Axiom-1 Crew Dragon dockning © NASA

Fredagens start av Crew Dragon “Endeavour”-kapseln gick bra, och dess fyra passagerare är nu ombord. den internationella rymdstationen. Runt turisterna är Crew 3-besättningen upptagen innan de återvänder till Jorden slutet av april… Som den kinesiska besättningen på SSC inom några dagar.

Bemannat utrymme är fortfarande långt ifrån masssport.

Festen i byn

Lite lättnad och många leenden. De fyra astronauterna i Crew Dragon-kapseln som chartrats av den privata operatören Axiom Space anlände till den internationella rymdstationen i lördags klockan 14:29, efter en perfekt genomförd start och en flygning på nästan en dag för att hinna med det stora orbitala laboratoriet. Det enda ögonblicket av spänning, en 45-minuters väntan innan man kan förtöja, felet på en felaktig videolänk till ISS.

En liten svårighet lade snabbt åt sidan, eftersom befälhavaren Michael Lopez-Alegria några timmar senare kunde öppna luckan och följa med de tre rymdturisterna inom ISS för ett noggrant mottagande av hela besättningen. Efter den här anpassningshelgen kommer astronauterna att starta sitt vetenskapliga program den här veckan, bara för att ta tillbaka “bara” selfies och fotografier av jorden från deras omloppsäventyr.

Aktivitet de närmaste dagarna

Det finns, under cirka tio dagar (fram till den 18 april a priori), elva astronauter ombord på ISS: till besättningen på Axiom-1 måste läggas tre NASA-astronauter, tre ryska kosmonauter (Roscosmos) och tysken Matthias Maurer (ESA) . Detta är inte första gången, men dessa perioder förökar sig!

I Stationen kommer stämningen utan tvekan att förbli flitig hela veckan. På den ryska sidan förbereder ockupanterna sin nästa rymdpromenad på sidorna av Nauka-modulen, medan deras kollegor mittemot bara har elva dagar kvar innan deras ersättare kommer, och det imponerande vetenskapliga programmet måste därför slutföras. dem. Bara på fraktsidan är läget lugnt: stationen försörjs i flera månader.

Glöm inte Kina…

Det återstår tre astronauter som är mer diskreta än de andra, och som inte befinner sig ombord på den internationella stationen, utan i det kinesiska orbitala laboratoriet, SSC! De kommer förmodligen också att bli nästa att återvända hem: Wang Yaping, Ye Guangfu och Zhai Zhigang är i färd med att slutföra den längsta omloppsflygningen hittills för Kina, med nästan sex månader på klockan (start den 15 oktober förra året).

Datumet för deras återkomst har inte officiellt meddelats för tillfället, men det förväntas runt den 15 april, för en landning i öknen i Inre Mongoliet. De kommer inte att ha fritiden att välkomna sina ersättare i omloppsbana, men de kommer att kunna prata med dem på jorden, besättningen på Shenzhou-14 lyfter förmodligen inte förrän i början av juni. Det kommer också att vara nödvändigt att följa SSC noggrant i början av sommaren, med ankomsten av dess andra stora laboratoriemodul. Tills dess kommer andra människor att vara ovanför våra huvuden…

Källa: NASA

Relaterade Artiklar

Back to top button