Mazda 2 hybridtest: en modell väl utrustad för att starta i hybridisering

Mazda 2 MHEV

För 2022 kommer Mazda 2 att finnas tillgänglig i två versioner: en helt ny hybridmodell som inte kommer att vara något annat än en ommärkt senaste generationens Yaris, och en uppdatering för 2020 års modell. senaste, nu erbjuds med en 115 hk mikro -hybridmotor.

Mazda 2 lanserades 2015 och är ett specialfall på stadsbilsmarknaden. Mindre känd än sina konkurrenter, Renault Clio och Peugeot 208 i täten, drar den nytta av den japanska tillverkarens expertis när det gäller motorisering. Efter en omstyling 2020 ärver 2022 års version nya färger, en specialutgåva och ett nytt e-Skyactiv G-block, som nu även finns tillgängligt i 115 hk med mikrohybridisering. Det var det senare som vi provade i Barcelona-området.

Sammanfattning

En elegant och välutrustad stadsbil

Designen på Mazda 2-hybriden förändras inte: den drar nytta av Kodo-designen som är kär för det japanska märket, som också finns på alla dess modeller. Vi hittar alltså det generösa gallret och de vanliga LED-strålkastarna som sträcker sig åt sidan. Bilen är elegant, även om stilen på bakdelen är mer ordinär.

Mazda 2 MHEV

Förutom det klassiska röda som behåller våra preferenser erbjuds Mazda 2-hybriden i olika färger, inklusive Platinum Quartz från vår testmodell som har ett silkesvitt utseende och en återgivning som påminner om det mineral som den har fått sitt namn från. En speciell Homura-utgåva erbjuds också i Frankrike, som utmärks av svarta spegelkåpor och 16″ lättmetallfälgar med en specifik interiör.

Mazda 2 MHEV

Stämningen ombord är sober och stilren, med en upplevd kvalitet som är högre än genomsnittet i stadsbilssegmentet. Särskilt omnämnande till instrumentkåpan, som har ett sportigt utseende och överträffas av en liten HUD (för head-up-visning av viss information såsom hastighet och gränser, till exempel).

Om presentationen är snygg och funktionell har instrumenteringen ännu inte gett efter för allt digitalt, tvärtom. Luftkonditioneringsreglagen använder till exempel de gamla goda graderade vreden. På samma sätt, om infotainmentskärmen vid första anblicken verkar väldigt liten med sin 8″ diagonal, är den perfekt effektiv på daglig basis. 2022 års version av Mazda 2 drar nytta av backkameran och sikten 360 grader och är utrustad med Android Auto och Apple Carplay. Setet erbjuds som standard på alla finish, men endast Selection och Exclusive-versionerna drar nytta av trådlös CarPlay.

Mazda 2 MHEV

Observera i förbigående att oavsett vilken finish som valts så erbjuder Mazda 2 hybrid inte trådlös laddning. Stadsbilen är dock utrustad med två USB-portar av typ A och ett 12-voltsuttag. SD-kortläsaren är avsedd för GPS-kartläggning – en enhet som börjar datera nu när “over the air”-uppdateringar är legio.

Dessutom omöjligt att använda pekskärmen på Mazda 2 när den är igång. Ett val styrt av viljan att garantera säkerheten ombord, men som går emot den rådande trenden. Det är därför nödvändigt att gå igenom knapparna och hjulet som sitter på mittkonsolen. Inte särskilt praktiskt, men det är fortfarande möjligt att använda röstkommandot för Android Auto eller CarPlay. Dessa låter dig dock inte styra bilens delar, såsom luftkonditioneringen. De kommer därför att användas för att ringa samtal, ange en destinationsadress eller välja musik utan att släppa taget om ratten.

Mazda 2 MHEV

Ratten är utrustad med de nödvändiga genvägsknapparna. Den vänstra grenen innehåller kontrollerna för musik och telefoni, samt röstkommandoprompten. Knapparna till höger är dedikerade till adaptiv farthållare.

Ett ord, slutligen, om beboeligheten, med baksäten som kommer att ge långa människor mardrömmar. Bålen får å sin sida nöja sig med 250 små liter.

Mazda 2 MHEV

Att köra Mazda 2

Mazda specificerar att dess stadsbil är utrustad med ergonomiska framsäten. Dessa är designade för att hålla bäckenet i en rak position och garantera en idealisk hållning. Komforten finns verkligen där, särskilt eftersom ljudisoleringsarbetet i kabinen bär frukt: rullande buller är begränsat, liksom det från den naturliga motorn, som vet hur man är diskret vid normal körning. . Mazda 2 är utrustad med en sexväxlad manuell växellåda med kort slaglängd och uppvisar en överraskande dynamik, väl hjälpt av sin vikt (1 042 kg tom) och precisa styrning. Bristen på vridmoment vid låga varv är dock flagrant och uppmuntrar till lek med väljaren.

Mazda 2 MHEV

Mikrohybridiseringen av 115 hk Mazda 2 e-Skyactiv G är baserad på energiåtervinningssystemet i-ELOOP på retardation, en kondensator och en remdriven startgenerator. Den senare omvandlar den återvunna kinetiska energin till elektricitet. Den lagras sedan i kondensatorn som kommer att försörja generator-startern. Den hjälper förbränningsmotorn under laddningsfaserna och startar om den snabbare och tystare efter en långvarig avstängning av i-stop-systemet. På samma sätt, vid växling, ger generatorn-starter kraft och begränsar därmed stötar.

Mazda 2 MHEV

I praktiken är systemet omärkligt och ger ingenting på prestandasidan. Men ta bara en titt på CO-utsläppen2 (113 g/km) och förbrukning för att förstå dess intresse: tillverkaren tillkännager 5 l/100 km vid blandad användning, ett värde som inte är så långt från det som vi noterade under vårt test i tätbebyggelse och på snabba vägar (5,8 l/) 100 km). Mazda 2 är lite mer girig genom att öka tempot på de slingrande vägarna runt Castillo de Castellet. En lekplats som låter dig njuta av att köra utan att spränga förbrukningen, som ligger på knappt 7 l/100 km.

Mazda 2 MHEV

Mazda 2 hybrid tekniska blad

Prestanda och förbrukning

Värm motorkraft
115 hk

Värm motorns vridmoment
151 Nm

Maxhastighet
200 km/h

0 till 100 km/h
9,1 s

Konsumtion (WLTP)
5,0l/100 km

Observerad förbrukning
5,8 till 7,0 l/100 km

tankstorlek
44l

Däck

Framhjulsstorlek
16 tum

Bakhjulsstorlek
16 tum

Drivhjul
Innan

Utrustning

Nyckelfri start
Ja

Körlägen
Traction control, Stabilitetskontroll

12V uttag
Ja

Parkeringsavståndssensorer
Kamera, radar

Uppvärmda speglar
Ja

Elektrisk spegeljustering
Ja

Uppvärmda säten
Ja

Uppvärmd ratt
Ja

säkerhet

Kollisionsdetekteringssystem
Automatisk bromsning, visuell/hörbar varning

Krockkuddar
Fram, Bak, Sida

Filavvikelsevarning
Ja

Ljudsystem

Antal högtalare
6

Fysiska egenskaper och beboelighet

Bilkategori
stadsbil

Längd
4,06 m

Längd
1,69 m

Höjd
1,49 m

Hjulbas
2,57 m

Markfrigång
14,3 cm

Olastad vikt
1 042 kg

Antal platser
5

Minsta trunkvolym
250 l

Maximal trunkvolym
887l

Mazda 2 MHEV

Mazda 2 hybrid: priser och utrustning

Mazda 2 2022 marknadsförs från €18 950 med 90 hk M Hybrid-motorn i manuell växellåda med Elegance-finish. Den drar nytta av en mängd standardutrustning inklusive CarPlay och Android Auto, 7-tums färgskärm, Bluetooth-systemet med rattkontroller, manuell luftkonditionering och mörktonade rutor och bakskärm. På säkerhetssidan drar den nytta av LED-strålkastare med integrerade dimljus, eller till och med bromshjälp med fotgängarigenkänning.

Mazda 2 MHEV

115 hk e-Skyactiv G börjar från €23 150. Den har även adaptiva LED-ljus, 16-tumsfälgar istället för 15, automatisk luftkonditionering, uppvärmda framsäten och ratt, navigationssystem och trådlöst CarPlay, head-up-display och parkeringshjälp med backkameran. Du måste fortfarande lägga till 1 450 € för att dra fördel av Exclusive Edition-finishen med läderklädsel, adaptiv farthållare och 360°-kamera.

Mazda 2 hybrid6

Mazda 2, som är mindre känd än sina konkurrenter, saknar inte argument, till att börja med dess stil och finish. Stadsbilen kompenserar för avsaknaden av en instegsversion genom att erbjuda ett stort utbud av standardutrustning. Det återstår att acceptera ett utseende som börjar visa tyngden av år. På vägen kännetecknas Mazda 2 av sin komfort, sin ljudisolering och sin kontrollerade förbrukning tack vare sin mikrohybridisering. Hon vet också hur man är rolig att köra, utan att låtsas tävla med en riktig sportbil.

Mest

  • Vägbeteende
  • Standard utrustning
  • Tillverkningskvalitet

De mindre

  • Beboelighet
  • Ergonomin i infotainmentsystemet

Pris/service-förhållande7

Bekvämlighet7

Prestanda6

Inbäddade teknologier6

18950 €

18950 €

Relaterade Artiklar

Back to top button