Material Du: vad är det?

Sammanfattning
  • Innan Material You, Material Design
  • Material You, ett skräddarsytt gränssnitt för varje användare
  • En revolution för Android-anpassning
  • Google glömmer inte tillgängligheten
  • Anpassningsförmåga som ledord
  • Uppmärksamhet på detaljer
  • Du behöver inte nödvändigtvis Android 12 för att dra nytta av Material You

Material du

Android är väldigt annorlunda idag än när den första offentliga versionen lanserades 2008. smartphones och själva operativsystemet har utvecklats under de senaste åren. Med Material You är det i gränssnittet för sitt operativsystem som Google vill blåsa en ny vind.

Detta nya skal för Android 12, som presenterades förra året, sätter fokus på dig. Google vill göra sig av med teman och låta Android-användare anpassa sin upplevelse från A till Ö genom hela spektrat av synliga färger.

Innan Material You, Material Design

Under 2014 genomgick Android-gränssnittet sin mest betydande översyn med ankomsten av Material Design. Denna designskola kom på den tiden att motsätta sig Flat Design, som Microsoft aktivt främjade med Windows 8, sedan kort därefter med Windows 10. Under åren kommer Material Design, som kännetecknas av flytande ikoner i stilen minimalism och rundade kanter, att ersätta Platt design och skeuomorfism på alla Googles webbplatser och tjänster. Utöver Mountain View-företaget har Material Design etablerat sig som en av standarderna på webben och bland applikationsutvecklare.

Android 12 Material Du © Google

Fyra år efter ankomsten av Material Design kommer Google att ta med den första uppdateringen till sitt gränssnitt med Material Theming. Kallas “Material Design 2” av Android-communityt, det förändrar materialdesign avsevärt genom att erbjuda mer flexibilitet till utvecklare och designers. Ett svar på den återkommande förebråelsen mot den: införandet av en grafisk stil.

Material You, ett skräddarsytt gränssnitt för varje användare

Material You är på sätt och vis en fortsättning på det som initierades med Material Theming. Här lämnas kreativiteten inte längre till utvecklarna, utan till slutanvändaren. För ja, som namnet antyder, är Material You fokuserat på “dig”. Material Du ser till användarna själva för att skapa en design. I spetsen för hela sin designfilosofi är en ny funktion som kallas “färgextraktion”. Det tar huvudfärgerna på tapeten du har installerat på din enhet och gör det till ett tema för hela din telefon, inklusive snabbinställningsmenyn och till och med vissa appar.

Material du

Vi är långt ifrån en klassisk temastrategi där användare laddar ner prefabricerade teman eller väljer färger själva. Material You håller Android lika färgstarkt som det har varit de senaste åren, samtidigt som det ger användarna ett välbehövligt skvätt anpassning.

En revolution för Android-anpassning

Såvida du inte använder ett tredjepartsskinn som tillåter det, var anpassningsalternativen begränsade fram till Android 10, vilket startade några ändringar. OS-versionen introducerade funktioner som mörkt läge och bredare anpassningsalternativ.

Nu lägger Material You ännu mer anpassning på bordet. Även om det inte är en temamotor i sig och du inte kan ändra vissa andra delar av användargränssnittet, som vi sa tidigare, är det en enkel metod att lägga till “du” i Material You.

Google glömmer inte tillgängligheten

Material You-riktlinjerna betonar också stora och djärva UI-element. I detta avseende hämtar Android 12:s användargränssnitt inspiration från både iOS och Samsungs One UI. Gränssnittsknapparna är större och mer beskrivande, vilket märks omedelbart när du drar ner meddelandeskärmen: snabbinställningar är nu ordnade i två rader med två objekt vardera, för totalt fyra element, till skillnad från Android 11 som bara innehöll en enda rad med sex element. Dessa har nu också en tydlig beskrivning, medan tidigare versioner av Android bara hade en ikon.

Det här nya fokuset på tillgänglighet inkluderar även ändringar av UI-element som är mer lättillgängliga med en hand, liknande vad One UI har gjort sedan 2018. Till exempel i One UI kan vi se att de flesta UI-elementen finns på nedre halvan av skärmen så att du enkelt kan nå dem med tummen samtidigt som du håller den i ena handen. Med Material You är det övre verktygsfältet betydligt större och listobjekten är lägre på skärmen så att de lätt kan nås med en hand, som på Samsungs smartphones.

Anpassningsförmåga som ledord

Google säger Material Du kan automatiskt anpassa till alla behov, oavsett telefonstorlek eller användartyp. UI-former är designade för att vara dynamiska och möta allas behov. Dessa tillgänglighetsförbättringar innebär att Google sätter fokus på varje användare med sitt nya designspråk.

Den sista stora förändringen som Google driver med Material You, men definitivt inte minst, är faktiskt de små sakerna. Google säger att de inte bara vill att Material du ska kännas som ditt, utan också att det ska vara tillgängligt och lätt att interagera med gränssnittet. Tillgänglighetsfokuserade UI-tweaks spelar en stor roll i detta, men det finns massor av andra små förändringar på väg, av vilka några märks direkt, medan andra förmodligen inte är så mycket.

Uppmärksamhet på detaljer

Ett bredare utbud av former används i användargränssnittet. Till exempel var Googles typiska rundade rektangulära karta en höjdpunkt i Material Theming. Den används inte bara mer med Material You, utan den kan också hittas med en handfull andra former. Vissa Google-appar får uppdateringar som redan uppfyller Material You-riktlinjerna, även på enheter som inte kör Android 12, och även om det inte finns någon färgdragning för dessa telefoner än, är förändringarna fortfarande märkbara.

Material du

Google använder nu rundade rektanglar och fyrkanter istället för cirklar för flytande åtgärdsknappar, tillsammans med en uppsjö av lika framträdande pillerformade knappar och navigeringsmenyer. Aviseringar har kraftigt böjda hörn och är mycket större, med innehåll som är lättare att läsa.

Andra element, som mjukare rörelser på din telefon tack vare nya animationer och UI-element designade för att vara töjbara, går långt för att göra Android 12, och Material You i allmänhet, mycket mer levande än någonsin.

Du behöver inte nödvändigtvis Android 12 för att dra nytta av Material You

Du behöver inte nödvändigtvis ha en Android 12-smarttelefon för att dra nytta av Material You, eftersom den kommer att rulla ut till de flesta av Googles appar och tjänster när det är dags. En sak är dock klar: Material You är den största förändringen av Googles designspråk sedan introduktionen av Material Design 2014. Det omdefinierar många saker som än i dag har förblivit vanliga med Googles design. , samtidigt som man går ett steg längre genom att även stänk i anpassningselement.

Det återstår att se om OEM-tillverkare som Xiaomi och Samsung kommer att spela med eller åtminstone besluta sig för att adoptera element, som Android 12:s färgdragningsfunktion, i sina egna anpassade OEM-skinn. Men om du har en Pixel och du är ett Android-fan, då är det en njutning.

Relaterade Artiklar

Back to top button