Måste du betala Sacem om du låter en radio ligga i din Airbnb i sommar?

Airbnb © Alexandre Boero för Clubic

Sacem kräver av ägarna av säsongsuthyrning en årlig avgift för upphovsrätt. Denna situation under förutsättning väcker stora missförstånd.

De senaste dagarna har det varit lite rörigt bland ägare som ställer ut sitt boende för säsongsuthyrning. Faktum är att Sacem, Society of Authors, Composers and Music Publishers, skulle kräva av dem, endast under vissa villkor, royalties på grund av närvaron av en TV, radio eller CD-spelare i boendena. Mellan vad Sacem verkligen har rätt att göra, gällande villkor och vad som kan ha sagts till höger eller till vänster, talade advokaten och ingenjören Jean-Denis Lefeuvre på sociala nätverk för att hjälpa oss att se tydligare.

Överraskande besök i hemmen för att få ägare att betala royalties

Två element antände pulvret. Den första är ingen annan än frammanandet av ett årligt schablonbelopp, som uppgår till 198,01 euro, som skulle omfattas av ägarna av säsongsuthyrning (bed and breakfast, gite, möblerat turistboende) som skulle tillhandahålla sina kunder och resenärer en TV , radio eller CD-spelare, om de vill sända verk i boendets rum och gemensamma utrymmen. Den som deklarerar närvaron av en sådan anordning i förväg skulle till och med dra nytta av en 20 % minskning.

Vi kommer till det andra elementet: betalningen av den berömda Sacem-skatten. Le Figaro till exempel samlade in vittnesmålet från Neela, tidigare ägare till gästrum i Metz. ” En morgon ser jag en man anlända till mitt hus och dra ett Sacem-korthon säger. Han ville kolla om jag hade en tv eller radio i min anläggning “.

piano-music.jpg © Pixabay

Efter verifiering bekräftar Sacem processen, och Neela betalar denna summa på knappt tvåhundra euro, för den enda närvaron av en enda TV, hennes, i det gemensamma vardagsrummet. Det bekräftar Jean Félix Choukroun, kundtjänstchef på Sacem parisisk att företagets agenter har laglig behörighet att gå in i bostäderna mellan två hyresrätter ” för att kontrollera om det finns en TV eller radio “. Vad är problemet då?

En process som inte är laglig, förutom att den är oprecis

Problemet är att en Sacem-inspektör inte har rätt att komma in i ett hem, eftersom han förblir anställd i ett privat företag (Sacem är ett privat företag som förvaltar kollektiva musikaliska rättigheter) och inte har några privilegier för offentlig makt. Med andra ord: du kan artigt stänga dörren i ansiktet på honom utan att behöva frukta någonting. ” Om han försöker skrämma dig och imponera på dig att komma hem (Redaktörens anmärkning: genom att åberopa böter på upp till 300 000 euro vid avslag)han har inte rätt att göra det och du kan vägra utan minsta rädsla », förklarar Jean-Denis Lefeuvre.

Sedan när det gäller närvaron inom en säsongshyra av en tv, en CD-spelare eller en radio, anger advokaten och ingenjören att de inte är föremål för betalning till Sacem på grund av deras blotta närvaro. ” Endast det påtvingade ljudsystemet i ett rum som tar emot tredje part kan vara det ”, specificerar han och frammanar exemplen på en restaurang eller ett väntrum. Här lägger anläggningarna själva till ljud till sina utrymmen, vilket kräver att kunder, patienter och andra lyssnar på den konstnärliga produktionen som de sedan omfattas av upphovsrätten för Sacem. Denna föreställning om begränsning av att lyssna är det första undantaget.

Det andra undantaget är baserat på hotellmottagning av en tv-signal. Om ett hotell installerar en parabol i alla rum på sin anläggning behöver det inte betala någonting. Å andra sidan, om han har en enda parabol för hela hotellet och signalen skickas till alla tv-apparater måste han betala den skatt som Sacem kräver. Kassationsdomstolen ritade konturerna av detta undantag i en dom av den 6 april 1994, sedan den på rättsvetenskaplig nivå kompletterats med en dom från Europeiska unionens domstol (CJEU), som förklarar att det enkla tillhandahållandet av mottagning resp. lyssningsmöjligheter är inte jämförbar med en ” kommunikation till allmänheten “. Kortfattat, ” det krävs mer än en knapptryckning för kunder att komma åt verk sammanfattar Jean-Denis Lefeuvre väl.

Källa: Twitter @jdl288, Le Figaro

Relaterade Artiklar

Back to top button