Masker från Covid, Australien återvunna för att bygga nya vägar

De engångsmasker representera nytt ekologiskt hot. Ett år av pandemi resulterade i en dramatisk ökning av föroreningar från icke-återvinningsbara produkter, såsom kirurgiska masker och FFP2 och FFP3. Det tar 450 år för en sådan produkt att sönderfalla: den del som placeras för skydd är faktiskt inte i riktigt tyg, utan i polypropen, en plastpolymer.

Ett av de största problemen att ställas inför på nivån påverkan på miljön, hittills består det just i bortskaffandet av maskerna; de kan inte vara avsedda för återvinning eftersom de består av tre olika materialdet vill säga locket, gummibanden och metallstången för att fästa i ansiktet.

I Australien skulle de dock experimentera med en ganska originell metod för att fördela detta avfall som är så komplicerat att behandlas för en ny användning: använda det för att bilda det skikt som utgör vägyta.

Masker, det finns de som slänger dem på soptippen och de som återanvänder dem klokt

En studie av forskare från Royal Melbourne Institute of Technology visade hur kombinationen av demolerad betong och strimlade masker kan användas för att bygga nya vägar.

Det resulterande materialet skulle faktiskt bli resultatet överensstämmer med säkerhetsstandarder inom anläggningsarbete och skulle förhindra ansamling av en betydande mängd avfall som annars är avsett för deponi. Man räknar faktiskt med att bara en km tvåfilig väg kan ta mycket 3 miljoner maskersom annars skulle utgöra 93 ton avfall.

De vägar som byggs på detta sätt skulle bli “bättre, starkare och mer flexibla”, som forskningschefen förklarade Muhammad Saberian. Detta skulle vara extremt användbart för att motstå den ökade trafikbelastningen utan att misslyckas soliditet och stabilitet.

En klok deklination av cirkulär ekonomi ska absolut tas som exempel.

Relaterade Artiklar

Back to top button