Marvel och DC förbjuder kreatörer att fritt sälja NFT-filer av sina verk

Marvel NFT © Marvel

I två separata meddelanden vittnade DC Comics och Marvel om samma mål och förbjöd formellt oberoende artister att sälja NFT-filer av deras verk relaterade till de två förlagens universum.

De två branschjättarna minns att de är de enda innehavarna av den intellektuella egendomen för karaktärerna och universum i deras serier.

Läs också:
Icke-fungibla tokens: vad är NFT och hur fungerar de?

Marvel och DC förbjuder artister att sälja NFT-filer av sina superhjältar

Traditionellt har Marvel och DC Comics varit kända för att låta sina artister fritt sälja originalkopior av sina publicerade verk. De två utgivarna kommer dock inte att tillämpa denna sed för marknaden för icke-fungibla token (NFT). Utgivarna av Batman och Spider-Man har båda förbjudit oberoende artister och deras anställda att sälja NFTs baserat på karaktärerna de designar eller arbetar med. Seriernas giganter minns att alla universum, hjältar och karaktärer stämplade DC Comics eller Marvel är immateriella rättigheter som de har alla rättigheter till.

“Observera att försäljning av alla digitala bilder som representerar DC:s immateriella rättigheter, med eller utan NFT, vare sig de är gjorda för DC-publikationer eller utanför ett avtalsavtal med DC, inte är tillåten ” påminde alltså förlaget till sina artister i ett brev som offentliggjordes i mars förra året. Ironiskt nog såldes detta juridiska dokument som NFT-konst för motsvarande 2 000 USD i ETH samma dag som det släpptes.

Marvel å sin sida skickade ett liknande, men mer mätt budskap till sina frilansande artister. Företaget berättade Bloomberg att det snart skulle skapa nya möjligheter på Veve för sina skapare som är intresserade av NFT, utan att dock specificera deras natur.

Läs också:
NFT: en falsk Banksy sålde $300 000 i ETH… sedan återbetald av bedragaren

En brist för artister

Skapare ser uppenbarligen att nya möjligheter öppnar sig i och med den snabba ökningen av kryptovalutor och NFT:er, när kontroverser ökar om deras låga belöningar för hitderivat, som MCU-filmer, baserade på superhjältarna i franchisen. Genom att hindra dem från att auktionera ut NFT:er av deras serierelaterade verk, berövar Marvel och DC skaparna en viktig inkomstkälla.

Till exempel kom DC Comics uttalande kort efter José Delbo, efter att ha arbetat med serierna undrar kvinna på 80-talet samlade in 1,85 miljoner dollar genom att sälja några av hans originaldesigner i NFT. Frågade av Bloomberg, har flera illustratörer uttryckt sina farhågor och framför allt sina reservationer mot förlagens ankomst till denna sektor. Många ser det som en verklig brist för artister, som det som händer med Hollywood.

DC Comics och Marvel är verkligen långt ifrån okänsliga för framväxten av detta nya ekosystem. Marvel tog steget i augusti förra året genom att casta en Spider-Man NFT på Veve, vilket gjorde att hon kunde samla in totalt 60 500 NFT. En förnyad framgång med en andra rea ​​med Captain America med inte mindre än 93 440 NFTs insamlade på mindre än en halvtimme. Inför denna framgång bestämde sig Marvel uppenbarligen för att upprepa upplevelsen.

För sin del gjorde DC Comics ett mer blygt första försök i mars förra året med lite Batman-konstverk. Utgivaren säger att de vill utforska möjligheterna kopplade till denna blockchain, en ny marknad för att sälja godsaker till fans.

Källa: Bloomberg

Relaterade Artiklar

Back to top button