Mars: det fanns liv men kanske bevisen har avbrutits

Det finns liv på Mars? En fråga som vi alla har ställt oss själva minst en gång i livet. Uppenbarligen kan bevisen från upptäckterna av Curiosity-rovern ha utplånats. Analyserna som görs på sedimentära lerbergarter är den första varningsklockan då den är en viktig indikator på livsformer. Det som har upptäckts nära Gale-kratern är oroande och undergräver auktoriteten hos den information som sprids av experter. Här är de senaste övervägandena.

Mars: livets prövningar har raderats?

De NASA rover har samlat två prover av stenar som innehåller lera från kratervallen som bildades för cirka 3,6 miljarder år sedan av en asteroid. Här upptäcktes en bit som bara innehöll hälften av de förväntade lermineralerna med en övervikt av järnoxider, det vill säga de som ger den typiska rostfärgen till planetens yta.

Teamet av experter tror att utseendet på lera kan tyda på att vatten håller i sig. Tom Bristowförfattare till studien, rapporterar:

Enligt forskarna kan processen för diagenes – kemisk omvandling i sediment – ha skapat nytt liv på Mars radera bevisen på gamla livsformer. Spåren kan ha raderats permanent just på grund av de ogynnsamma kemiska förhållandena på grund av saltvattnet.

Forskningen avslöjade ingen information om klimatförändringar men forskarna säger att de är entusiastiska över resultaten som erhållits genom att konsolidera en ganska trogen kronologisk rekonstruktion av händelser.

Relaterade Artiklar

Back to top button