Mark Zuckerberg stämde, fångad av Facebook / Cambridge Analytica-skandalen

Mark Zuckerberg © USA:s kongress

Efter Facebook är det Mark Zuckerberg själv som kommer att få svara på amerikansk rättvisa efter Cambridge Analytica-skandalen.

Om Meta trodde att Facebook/Cambridge Analytica-fallet nu låg bakom så hade företaget fel. Dess VD Mark Zuckerberg är personligen stämd av Karl Racine, åklagaren i Washington DC.

Mark Zuckerberg är delaktig i Cambridge Analytica-missbruk

Mark Zuckerberg anklagas för bedrägeri och brott mot amerikanska konsumentskyddslagar. I stämningsdokumentet som lämnades in till Superior Court of District of Columbia, anser åklagaren att chefen för vad som var Facebook-gruppen vid den tiden (nu Meta) “ är till stor del ansvarig för den vision av sin plattform som krävdes […] att avslöja personlig information konsumenter “.

Enligt Karl Racine är chefen ” direkt ansvarig för Facebooks slappa efterlevnad av sina policyer “. Han försäkrar att Mark Zuckerberg var ” medveten om kompromissen som gjorde det möjligt för Cambridge Analytica att illegalt utnyttja användarnas personliga information, vilket Facebook gynnades av genom ökade intäkter från riktad reklam.

Trumps val invecklats i skandal

När skandalen bröt ut tvingades Mark Zuckerberg vittna inför USA:s kongress för att förklara sig. Men hans svar hade varit fattiga på avslöjanden och varje gång undvek alla känsliga ämnen. VD:n anklagade Cambridge Analytica för att ensidigt ha brutit mot Facebooks användarvillkor.

Det här är andra gången som Mark Zuckerberg har blivit personligen föremål för ett juridiskt klagomål. Men i mars förra året vägrade Superior Court of DC slutligen åklagarens begäran att kalla Mark Zuckerberg som vittne i samband med rättsliga förfaranden som denna gång riktade sig till Facebook.

Cambridge Analytica anklagas för att ha samlat in och utnyttjat personuppgifter från 87 miljoner Facebook-användare. Företaget hade samarbetat med Donald Trumps team under presidentvalet 2016, vilket resulterade i hans seger. Redan vackla hade förtroendet för det sociala nätverket fått en stor törn.

Om samma ämne:
Meta anklagas för människohandel i Kenya

Källa: Engadget

Relaterade Artiklar

Back to top button