MAN trucks, ett dotterbolag till Volkswagen, tillkännager sin övergång till elektriska

MAN elbuss © MAN

Varumärket MAN, som ägs av Volkswagen, är känt för sin tillverkning av lastbilar, bussar och skåpbilar, främst utrustade med dieselmotorer idag. Men tillverkaren har meddelat att saker och ting kommer att förändras från 2024, då alla dess anställda kommer att omvandlas till att tillverka elektriska lastbilar.

MAN, som hoppas kunna spela en stor roll i byggandet av elektriska lastbilar och bussar i Europa, spelar sin framtid på denna övergång.

Läs också:
Elektriska lastbilar: Europeiska tillverkare vill ha 90 000 laddningspunkter till 2030

Helelektrisk från 2024

Man Truck and Bus, ett dotterbolag till VW-gruppen, har meddelat att de vill ersätta sina dieseldrivna produktserier med eldrivna fordon från 2024. Till det datumet måste märkets monteringslinjer vara helt ombyggda till produktion av elfordon, och alla anställda utbildade i nya produktionsmetoder. För närvarande tillverkar MAN redan ett fåtal elfordon, men det är fortfarande en mindre aktivitet. Inom tre år kommer situationen därför att behöva vändas i de tyska och europeiska fabrikerna av märket, som dock skulle kunna behålla en produktionskapacitet för dieselfordon för vissa specifika användningar.

Inledningsvis planerar MAN att marknadsföra lastbilar som klarar resor på 500 km på en gång, innan de erbjuder räckvidder på 700 och sedan 1 000 km. Säkert intressanta föreställningar, men som fortfarande är dåligt lämpade för europeiska internationella transporter. Varumärket skulle dock kunna sticka ut på den urbana och stadsnära logistiktransportmarknaden, men särskilt inom kollektivtrafiksektorn. MAN förutspår faktiskt att år 2030 kommer 90 % av stadsbussarna som säljs i Europa att vara eldrivna.

Läs också:
Tesla meddelar att dess “Semi”-lastbil (äntligen!) kommer att gå i produktion i år

MAN spelar sitt spel

Om MAN hoppas kunna spela en stor roll på marknaden för förnyelse av bussar, turistbussar, skåpbilar och transportlastbilar, är Volkswagens dotterbolag väl medvetna om att man främst spelar allt med det helelektriska. För MAN är situationen desto mer komplicerad eftersom detta strategiska beslut påtvingats av VW-moderbolaget, som ser på lång sikt men medför stora begränsningar på kort sikt. Pressade av VW-gruppen sålde MAN Truck and Bus nyligen en av sina tyska fabriker och tvingades avbryta 3 500 jobb.

Volkswagen förväntar sig snabba resultat, vilket tvingar MAN att göra radikala val, utan någon möjlig backtracking. Genom att satsa på helelektriskt minskar dotterbolaget alla sina investeringar i termiska motorer, men även i vätgasdrivning, som anses vara för dyrt. Hoppas för henne att hela marknaden under det kommande decenniet instämmer i samma slutsatser.

Källa: Electrek

Relaterade Artiklar

Back to top button