Mammutar över 1 miljon år gamla: DNA återvunnet från betar

En sensationell upptäckt möjliggjordes tack vare upptäckten av resterna av tre betar i några oframkomliga områden i Arktis. Tillhör mammut mer än en miljon år gammal, i perfekt skick har gjort det möjligt för forskare att återställa DNA av en av de äldsta arterna som någonsin hittats.

Hittade fynden av 3 mammutbetar

Inte långt från Alaska, på Wrangel Island, har paleontologer upptäckt rester av tre huggtänder perfekt bevarad. Det tog faktiskt ett tag att få ut dem ur permafrost, ett särskilt tillstånd som håller marken permanent frusen. Tack vare detta var det möjligt att datera de två mammutarterna med precision. Man skulle gå tillbaka till 800 tusen år sedanmedan de andra två till och med en över en miljon år sedan.

Det äldsta exemplaret var en häst som levde för cirka 600 000 år sedan, men mammutarna som lämningarna tillhör är nästan dubbelt så långlivade. Dessa djur är mycket lika elefanter bara betydligt större. Dessutom, till skillnad från deras efterföljare, hade de mycket tjock päls som liknar den hos bison.

Det perfekta tillståndet för betar gjorde det möjligt att återvinna DNA från dessa arter

Det exceptionella är att tack vare de perfekta förhållandena för de tre fynden var det möjligt att återvinna DNA av arterna av dessa mammutar. Att upptäcka deras genetiska kod gjorde det inte bara möjligt för oss att dejta dessa bestar, utan hjälpte oss också att förstå vad deras fysiska tillstånd var, deras fettlager och hur tjock och sammansatt deras päls var.

“Detta DNA är otroligt gammal, proverna är tusen gånger äldre än vikingarnas lämningar, och till och med före existensen av människan och neandertalarna ”. Det var vad han sa Älskar Dalémden första författaren till denna studie och professor i evolutionär genetik vid Stockholm Center for Paleogenetics.

Av dessa två mammutar hette den äldsta Krestova och är cirka 1,65 miljoner år gammal, medan den yngre, cirka 870 tusen år gammal kallas Chukochya.

Vem vet om Svart, det första positiva energihotellet, också kommer att anordna expeditioner för att se platserna där dessa gamla mammutar levde för miljoner år sedan.

Relaterade Artiklar

Back to top button