“Made in China”: den kinesiska regeringen kommer att ersätta 50 miljoner datorer

Laptop © © Sigmund / Unsplash

Kina vill ersätta alla persondatorer som används av medlemmar av dess regering och förvaltningar inom två år. Huvudmål: att bli av med sitt beroende av teknik från väst, och särskilt från USA.

När handelskriget rasar mellan USA och Kina vill det senare utrota främmande teknologier inom sina mest känsliga organ.

Ett direktiv som Peking har arbetat med i nästan 10 år

Peking har därför bett sin personal att ersätta utländska datorer med lokala alternativ som körs på operativsystem utvecklad i landet. Denna nya åtgärd är av en aldrig tidigare skådad omfattning eftersom den bör gälla cirka 50 miljoner datorer; Så småningom kommer förvaltningarna i alla provinser i landet att bli berörda. Om spelare som Dell eller HP sannolikt kommer att drabbas hårt, borde kinesiska företag som Lenovo, Huawei eller Inspur tvärtom stärkas.

Påskyndat av de amerikanska sanktionerna som framför allt kastade Huawei i kaos, den senare hade förlorat en tredjedel av sin omsättning 2021, har detta beslut legat i myndigheternas småtidningar i nästan ett decennium. Ambitionen är tydlig: att eliminera kinesiskt beroende av utländsk teknologi och ersätta dem med lokala lösningar, kanske lättare att påverka eller kontrollera.

Nu känns landet tekniskt redo att ta steget. Som noterat Bloombergbemyndigade Kinas centralregering i tysthet en hemlig organisation 2021 att kontrollera och godkänna lokala leverantörer i känsliga områden, allt från molnet till halvledare.

Linux gynnade till förmån för Windows

Det är mycket troligt att detta direktiv endast berör PC-märken och programvara, för att utesluta svårbytta komponenter som mikroprocessorer. Även om Lenovo har skapat sin egen chiptillverkningsenhet och investerat i minst 15 halvledardesignföretag, är företaget för närvarande beroende av amerikanska chips.

Dessutom bör Kina uppmuntra användningen av Linux-baserade operativsystem för att ersätta Windows. Detta kan innebära ett slag för Microsoft, eftersom dess operativsystem används på nästan alla datorer som påverkas av åtgärden. Det är också möjligt att grenar av regeringen som ägnar sig åt cybersäkerhet eller media kan fortsätta att utnyttja avancerad utländsk teknik tack vare särskilda tillstånd.

Det uttalade målet är tydligt: ​​Peking vill flytta så mycket som möjligt från teknik från ett företag utanför Kina. Dessutom har en liknande rörelse observerats i smartphonesektorn, eftersom lokala märken som Xiaomi, Huawei, vivo, Honor eller OPPO till stor del gynnas framför Apple- och Samsung-enheter.

Om samma ämne:
Kina bland halvledarledarna inom 10 år? Det är vad IDC tycker

Källa: Bloomberg

Relaterade Artiklar

Back to top button