Mad L’Urbain 2 cykeltest: den trefärgade elcykeln med (mycket) bra valuta för pengarna

Bike Mad L'Urbain 2 2022 01 © Clubic / Matthieu Lauraux

Vélo Mad L’Urbain 2 rullas ut i en ny version med många förbättringar och spelar e-cyklar till ett begränsat pris samtidigt som den erbjuder komplett och lokalt tillverkad utrustning. Klarar han att förena kvalitet, komfort utan att göra uppoffringar? Clubic testade den andra generationen av denna “galna” cykel.

The Mad bike var ursprungligen en deltagande kampanj 2018 med Sport-modellen. Mottot för detta unga märke spelade på orden mellan “Made in France” och “Mad” (“crazy” på engelska). L’Urbain premier du nom, som släpptes i slutet av 2019, är långt ifrån galen, modern men utan excentricitet, med ett kompakt format och 26-tumshjul.

Sammanfattning

Design och hantering: en fjäderviktare med utrustning som inte alltid är bekväm

Bike Mad L'Urbain 2 2022 03 © Clubic / Matthieu Lauraux

Den andra versionen, L’Urbain 2, är ganska nära den ursprungliga modellen men lite slankare, för att öppna upp ramen samtidigt som batteriet integreras bättre. Den här är svart, inte särskilt distinkt på den matta mörkblå färgen men anger med den vita ramen. WTB-däcken ger en annan färgstark touch med sina sandfärgade sidoväggar och är täckta med standardaluminiumstänkskärmar. Finishen är också bättre: om svetsarna fortfarande är tydligt synliga är kablarna diskreta med manteln som följer med integreringen i ramen.

Styret behåller sina Brookes-handtag, vilket också signerar sadeln. Återigen, vit väljer svart, vår modell antar en touch av naturligt brunt läder. Det är snyggt, men det här valet är mer allmänt privilegiet för landsvägscyklar, eftersom de inte är särskilt bekväma och erbjuder genomsnittligt stöd. Vissa kommer att älska det, särskilt stilen – men för långa sträckor rekommenderar vi att du tar med handskar, eller till och med täcker sadeln för att inte drabbas av varje trottoar eller kullersten i stan.

Bike Mad L'Urbain 2 2022 10 © Clubic / Matthieu Lauraux

Skaftet förblir justerbart, vilket är en bra punkt för anpassning till olika storlekar och preferenser. The Mad behåller två storlekar, 45 och 50 (40 och 45 tidigare), motsvarande M och L. På vår cykel, prototyp före produktion, är den utrustad med tillval som Kryptonite-ljus (99€) och 27 kg bak kuggstång.

Totalt väger Mad L’Urbain 2 endast 18,5 kg exklusive batteri, vilket är ganska lätt för en elcykel.

Körning och komfort: bra flyt, lite bortskämd av växeln

Maden startar helt enkelt med ett tryck på batteriknappen, väldigt lågt på cykeln. Displayen guidar de 4 lägena med stora knappar – en genomtänkt design för vinterdagar när det krävs att man kör med handskar! Lägena är väldigt distinkta och kallas, från de tystaste till de mest nervösa: “Eco”, “Sport”, “Turbo” och “Boost”. De två första är gjorda för bukoliska och platta promenader.

Bike Mad L'Urbain 2 2022 07 © Clubic / Matthieu Lauraux

Motorn på 45 Nm, lika kraftfull som den första generationens Urban, skickar enkelt upp till 25 km/h, även i lätt läge. Vi måste fortfarande leka lite med de 10 hastigheterna via MicroShift-växeln och tryckknappskontrollerna. Det är inte särskilt intuitivt, eftersom det är lätt att göra misstag att växla ner eller gå upp en växel. Växeln hjälper inte, hoppar ibland över två växlar, och med brutala växlingar.

I de högre lägena rör du den mindre, eftersom vridmomentet hjälper i de flesta situationer. Turbon kan starta i en brant sluttning men håller inte 25 km/h på vår föredragna sluttning, samma sak för den biffigare Boost. Inte särskilt hörbar, motorn är behaglig, men trampsensorn ger en inte särskilt flytande körupplevelse eftersom den ger ryck.

Bike Mad L'Urbain 2 2022 08 © Clubic / Matthieu Lauraux

Om motorns vridmoment är tillräckligt, trots 26-tumshjul, beror det på att WTB Horizon 47-däcken inte är särskilt breda. Misstro dock eftersom vi inte är vana vid den här typen av gummi på urbana pedelecs, som absorberar stötar mindre och får dig att känna fler små trottoarer eller gropar. Skivbromsarna med Shimano bromsok är korrekta, ganska progressiva och kraftfulla.

Betydlig autonomi, även vid maximal effekt

Om du redan har konsulterat Shiftbikes eller Intersport elcykeltest, bör du veta att Urban 2 har samma batteri, från samma fabrik. Maden delar därför batteriet i en 460 Wh-version, avtagbar och uppladdningsbar på eller av cykeln.

Detta är mycket mer än de 375 Wh av L’Urbain 1 med 50 km autonomi, den nya kommer att göra anspråk på 70 km. Och det är vad vi kontrollerade: vi tillryggalade mer än 40 km på ett halvt batteri, med bara Boost-läge, med vissa lutningar men i sportig trampning. På en annan lugnare bana i Sport konsumerade vi cirka 40 % över 35 km, med en plattare bana. Så räkna mellan 70 och 90 km i måttlig stadsbruk.

Bike Mad L'Urbain 2 2022 09 © Clubic / Matthieu Lauraux

På laddningssidan, räkna cirka 2h30 för en halvfull tank och nästan 6 timmar att gå från 0 till 100 %. Laddaren är enkel, med en lampa som växlar från rött till grönt för laddningsstatus. Synd att ingenting indikerar slutet på laddningen och inte heller bryter strömmen.

Batterihanteringen är genomtänkt, men vikten är hög. Lätt att låsa upp med nyckeln uppåt, man får ibland försöka flera gånger att “klippa” in den i ramen. Detta är inte främmande för andra cyklar utrustade med samma modell, och vi har redan gett oss ut på vägen med ett dåligt inrymt batteri. Utan hjälp inser vi snabbt…

En skärm på toppen, komplett och ergonomisk

På Vélo Mad finns det ingen banbrytande teknik eller applikation: kallelsen är att förbli ett prisvärt objekt. Tillverkad på Intersport har den sina skärmar gemensamt, och den är en av de bästa! Det är den som också utrustar toppen av serien Serial 1 Rush/CTY, Harley-Davidson-cykeln. Det vill säga om han är känd!

Skärmen är därför liten, men kunde inte vara tydligare. Vertikal med svart bakgrund och modernt typsnitt, den är väldigt snygg jämfört med den gamla monokromatiska storskärmen. Hastigheten visas med två stora siffror, alltså utan decimaler (men vad är poängen?). Den visas under batterimätaren, lite för liten för vår smak men har fördelen av att vara i cirka 10 laddningstillstånd när vissa begränsar den till 5. Nedan passerar displayen genom de 4 färgerna kopplade till deras läge: grön (Eco) ), blå (Sport), gul (Turbo), blå (Sport) och röd (Boost).

Bike Mad L'Urbain 2 2022 04 © Clubic / Matthieu Lauraux

Inte mycket att klaga på på denna lilla skärm. Bläddringsknappen är liten, men den ger tillgång till omfattande informationsrullning i mitten: total eller färdsträcka, genomsnittlig förbrukning, momentan förbrukning, levererad effekt, medelhastighet, maxhastighet och användningstid. Dessutom bekräftade dessa värdefulla data en genomsnittlig förbrukning på 6,54 Wh/km.

Mad L’Urbain 2 cykel: pris, tillgänglighet och service efter försäljning

Vélo Mad L’urbain 2 är fulländad och har allt att behaga. Med sitt pris på €1 999, erbjuder den en mycket korrekt budgetpositionering (även om den vann €150 jämfört med den första av namnet). Att veta att batteriet är större, att motorn ökas till 60 Nm eller till och med tillägg av viss utrustning, är förhållandet mellan kvalitet och pris ännu mer slående. Mad Le Sport 2-versionen är till samma pris, med sin VTC-ram och stora storlekar L/XL. Goda nyheter för dem som tittar noga på sin ekonomi: Urban 1 finns också kvar i katalogen, till samma pris av 1 849 €.

Behöver vi påminna dig om att monteringen görs i Frankrike? The Mad kommer ut från Manufacture Française du Cycle i Machecoul (44), som Shiftbikes och Intersport-cyklar (ägare av sajten sedan 2013). MFC-ramen och motorn är kvar av kinesiskt ursprung, DMZ-batteriet från Tyskland, sadlarna och handtagen från England och motorn från Taiwan. Resten är “bienj de chez nous”, som Ivee framhjulsnavet.

Det finns alternativ för bagagehyllor (64,90 €), korg, lampor, hjälmar och väskor för 94,90 €. Tyvärr saknas hjullåset som nästan alla VAE installeras som standard eller som tillval.

Bike Mad L'Urbain 2 2022 02 © Clubic / Matthieu Lauraux

Mad 2 är tillgänglig för förbeställning och dess leveranser startade i mitten av december 2021. Den finns till försäljning direkt från märkets officiella hemsida via fabriken, och även i Fnac-Darty-nätverket. Den syns i många butiker och kan levereras gratis. Den officiella webbplatsen listar också 26 andra platser, som utställningslokaler, där du kan se cykeln innan köp.

Oavsett vilket alternativ som väljs är garantin 5 år för ram/gaffel/styredel och 2 år för resten, inklusive den mekaniska delen. Batteriet skulle ha en livslängd på mellan 600 och 800 cykler, baserat på vår information från Intersport. För reparationer förlitar sig Mad Bike på 28 reparatörer i större städer, inklusive Cyclofix som reser till önskad plats 7 dagar i veckan.

Mad Urban 28

Denna andra version av Mad-cykeln korrigerar bristerna i den tidigare versionen. Den behåller sitt tveksamma ramutseende mellan öppen och VTC, sin lätta vikt och sina vintageinslag. Dess 70 km batteri syns knappt, motorn är mindre men kraftfull med mindre ansträngning, och skärmen är mycket snyggare. Tillverkad i Frankrike och under 2 000 € märket, ger vi den fortfarande sin genomsnittliga växel och en saknad bagagehylla för en förmodad urban elcykel.

Tillbaka med många nya funktioner, håller Vélo Mad ett mycket tillfredsställande pris/prestanda-förhållande. Beväpnad med en raffinerad stil står den på samma 26-tumshjul med (fortfarande för tunna) WTB-däck, men håller vikten under 19 kg-stången. Dess perfekt integrerade och alltid borttagbara batteri har större kapacitet, vilket gör att Mad L’Urbain 2 kan överstiga 70 kilometer utan problem. Dess motor ger den också mer mångsidighet, med 60 Nm, men dess 10-växlade växel och tryckknappar är opraktiska. Lyckligtvis har färgskärmen stora kontroller, som styr 4 välskiktade lägen.

Tillgänglig för €1 990 med sin kusin Le Sport, Mad L’Urbain 2 har ingen galen utrustning men erbjuder många alternativ. Den kan levereras gratis hem till dig eller via nätverket Fnac-Darty.

Mest

  • Mycket god autonomi
  • Innehållspris
  • Liten skärm men komplett
  • Tillverkad i Frankrike

De mindre

  • Brist på vridmoment
  • Genomsnittlig komfort
  • Ramen är inte helt öppen

Design8

Komma igång7

Funktioner6

Autonomi8

Pris8

€1999,99

€1999,99

Relaterade Artiklar

Back to top button