macOS Ventura kommer i höst med förnyad Multitasking och Spotlight

wwdc 2022 macOS ventura sammanfattning

Apple tillkännagav MacOS Ventura, den senaste versionen av sitt Mac-operativsystem, vid sin WWDC 2022 måndagen den 6 juni. MacOS Ventura är efterföljaren till MacOS Monterey och ger många nya funktioner till Mac.

Ventura lägger till en ny funktion som heter Stage Manager, som hjälper dig att ordna om och gruppera dina öppna fönster. Samtidigt kommer Spotlight-uppdateringar att låta dig söka efter bilder på Internet och söka i bilder.

Multitasking får ett helt nytt liv med Stage Manager

Om du bara behövde komma ihåg en funktion under presentationen av macOS Ventura så är det Stage Manager. Aktiverat från Kontrollcenter kommer verktyget automatiskt att placera dina öppna appar vid sidan av skärmen samtidigt som du centrerar den du arbetar med. Användare kan också dra skrivbordsikoner till appikoner på sidlinjen för att snabbt importera dem.

wwdc 2022 macOS ventura

Spotlight (macOS sökfält) får också nya sökfunktioner, inklusive möjligheten att hitta foton i din samling, söka efter objekt på webben och söka efter bilder med texten i bilden. Spotlight erbjuder också möjligheten att utföra uppgifter direkt från Spotlight, som att skapa nya dokument eller köra genvägar.

wwdc 2022 macOS ventura

En kaskad av nya funktioner för inbyggda applikationer

Ventura kommer också med uppdateringar till Mail-appen och Safari. I Mail kommer du att kunna ångra och schemalägga skickade meddelanden, och Apple utropade “mer exakta och heltäckande resultat” i Mails sökfunktion när de tillkännagav det nya operativsystemet. I Safari kommer du att kunna dela grupper av flikar och skapa lösenord, unika inloggningsuppgifter för varje enskild webbplats som kräver inloggning.

macOS Ventura inkluderar även Metal 3, en grafik API-uppgradering som gör att spel kan utvecklas och portas till Mac. Dessa uppgraderingar gör att MacBook Air kan köra spel i 1080p-upplösning och Mac Studio-enheter kommer att kunna spela i upp till 4K. Det återstår att se om utvecklarna kommer att vara nöjda, Mac har kämpat för att övertyga dem sedan början av sin historia…

Läs också:
Är du trött på lösenord? Så här erbjuder teknikjättarna dig att klara dig utan den

Mac får (äntligen) appar Väder och Klocka

Med macOS Ventura tar Apple en inbyggd väderapp till Mac, tillsammans med en ny Clock-app som låter användare ställa in timers, se världsklockor, ställa in alarm och mer. Hittills har dessa applikationer endast funnits i form av mycket begränsade widgets vad gäller funktionalitet.

WWDC macOS Ventura

Tillgänglighet för macOS Ventura

Enligt Apples macOS Ventura-stöd är nästa version av macOS begränsad till följande Mac:

  • Mac Studio (2022)
  • Mac Pro (2019 och senare)
  • Mac mini (2018 och senare)
  • MacBook Pro (2017 och senare)
  • MacBook Air (2018 och senare)
  • MacBook (2017 och senare)
  • iMac Pro (2017 och senare)
  • iMac (2017 och senare)

MacOS Ventura kommer att gå igenom en offentlig betaversion i juli, innan den släpps till alla under hösten.

Källa: Äpple

Relaterade Artiklar

Back to top button