macOS Monterey vs. macOS Big Sur: ska du uppdatera din Mac?

Sammanfattning
  • macOS Monterey: kompatibla enheter
  • Att byta till macOS Monterey innebär…
  • Så ska du installera macOS Monterey eller stanna på macOS Big Sur?

macOS Monterey © Apple

Om några dagar kommer macOS Monterey att erbjudas för nedladdning för en stor majoritet av Mac-användare. Denna nya huvudversion av operativsystemet ger många nya funktioner, men är det nödvändigt att installera det omedelbart?

Som i slutet av varje år kommer Apple att presentera sitt nästa operativsystem om bara några dagar. Kallas macOS Monterey, uppkallad efter en berömd plats i Kalifornien, den här uppdateringen kommer att vara tillgänglig för alla Mac-användare, så länge deras maskin är kompatibel.

Den här nya versionen av det berömda Apple OS är inte den viktigaste eller viktigaste som tillverkaren någonsin har erbjudit och kanske ingen av er undrar om man ska uppgradera till den här nya versionen eller vänta ett extra år med att uppgradera sin Mac.

Lär dig mer om CleanMyMac X

macOS Monterey: kompatibla enheter

Som med nästan alla uppdateringar överger Apple vissa enheter som anses föråldrade eller helt enkelt för gamla för att köra den nya versionen av sitt operativsystem och de applikationer som finns där.

I år kommer macOS Monterey att erbjudas för installation på iMac från 2015 och senare och iMac Pro från 2017 och senare.

När det gäller Mac mini påverkas modeller som producerats och marknadsförs i slutet av 2014 och senare av uppdateringen. 2013 Mac Pro, en maskin som är ganska reserverad för utvecklare eller proffs som namnet antyder, ingår också i listan över kompatibla enheter.

För MacBook Air kan alla modeller sedan början av 2015 köra macOS Monterey. MacBook Pros är också kompatibla från början av 2015 års versioner.

macOS Monterey-kompatibilitet © Clubic.com

Slutligen, för MacBooks är det bara 2016 och efterföljande versioner som påverkas av uppgraderingen, men inte den allra första generationen som presenterades i mars 2015.

Som du har förstått, om din Mac är mer än fem år gammal, kommer det att vara svårt eller till och med omöjligt att uppdatera den till macOS Monterey och du måste stanna kvar på den gamla versionen, fortfarande fungerande men amputerad med de senaste funktionerna som utvecklats av ingenjörer från den kaliforniska tillverkaren.

Å andra sidan, om du har en Mac utrustad med Apple M1-chippet, tillverkat av märket internt, kommer du garanterat att uppgradera till nästa version. Apple har valt ARM-processorer som ersättning för Intel-chips och har optimerat sitt senaste macOS Big Sur-system, såväl som nästa version av macOS Monterey för dessa nästa generations chips.

Apple fasar ut Intel-chips från sin katalog och reserverar de allra senaste funktionerna för dessa nya datorer med Apple Silicon-processorer

Att byta till macOS Monterey innebär…

…torka bort ungdomens misstag

Om du har varit Mac-användare i flera år nu vet du förmodligen att de första veckorna efter lanseringen av en ny version av macOS är särskilt hektiska.

Även efter en betaperiod där hundratusentals användare kan testa det nya systemet och rapportera de mest blockerande problemen, är färgen fortfarande fräsch och många mer eller mindre viktiga buggar ligger runt i varje hörn av systemet.

Om den första feedbacken på macOS Monterey generellt sett är positiv är det otänkbart att situationen kommer att vara fundamentalt annorlunda i år jämfört med den föregående, och det kommer att ta flera uppdateringar som erbjuds under veckorna efter releasen för att komma fram till ett perfekt stabilt system. .

macOS Monterey © Apple

…förbered din Mac för att undvika avmattning

Att installera macOS Monterey kan också göra din dator lite långsammare än den tidigare versionen. Stora OS-uppdateringar tar upp utrymme och resurser och det är vanligt att din dator är lite långsammare efter installation i surfning och de vanligaste uppgifterna.

Det är naturligtvis möjligt att undvika denna typ av besvär genom att använda CleanMyMac X. Den berömda allt-i-ett-mjukvaran för rengöring och optimering av din dator kan med bara några klick rengöra din enhet från cachefiler och andra översättningsfiler som förorenar ditt diskutrymme men också för att köra skript som låter dig starta om vissa processer för att göra din Mac mer flytande. Regelbundet underhåll med CleanMyMac X kommer att förhindra de flesta av dess nedgångar och hålla din dator lika snabb som dag ett, även efter flera stora uppdateringar.

macOS Monterey

….akta dig för icke-kompatibla applikationer

Det är också frågan om kompatibiliteten för dina befintliga applikationer. Som vi vet ger varje större uppdatering av macOS sin del av problem med vissa applikationer, vilket kräver lite tid för utvecklare att anpassa sig till de nya funktionerna från Apple.

Medan vissa små leverantörer är mycket lyhörda och erbjuder uppdateringar på bara några dagar, kommer andra större företag att behöva lite mer tid (eller lite av ett drag) för att anpassa sin programvara till macOS Monterey. Det tar ibland flera veckor eller till och med månader för vissa utvecklare att erbjuda nya versioner av sin flaggskeppsprogramvara perfekt optimerad med det senaste systemet.

Att installera ett operativsystem under de första dagarna är inte nödvändigtvis en bra idé, särskilt om du använder din dator i en professionell miljö. Att trycka på “Uppdatera”-knappen för snabbt kan leda till kompatibilitetsproblem på din arbetsprogramvara, vilket snabbt kan bli en riktig katastrof förutom ett stort slöseri med tid.

Så ska du installera macOS Monterey eller stanna på macOS Big Sur?

När macOS Monterey är tillgängligt har du nu två val.

Du kan mycket väl stanna på macOS Big Sur, om till exempel funktionerna som tillhandahålls av detta nya operativsystem är av väldigt lite intresse för dig. Faktum är att macOS Monterey, som vi sa ovan, ger bara några betydande förbättringar. Kan vi bara nämna ett nytt gränssnitt för Safari eller möjligheten att ringa FaceTime-samtal med andra användare under Windows eller Android, utan att glömma ankomsten av AirPlay på Mac, genvägar eller äntligen uppdatera subtiliteter av meddelanden och anteckningar.

macpaw cmx

Om du inte bryr dig om alla dessa tillägg kan du stanna kvar på macOS Big Sur utan att glömma att utföra en fullständig rengöring av din dator med CleanMyMac X. Programvaran låter dig alltså spara flera gigabyte genom att radera cachefilerna men även dokument som inte har konsulterats på flera månader eller genom att meddela dig om de största filerna. Denna slutförda rengöring kan låta dig efter omstart också öka körhastigheten och det med ett enda klick.

Om du fortfarande vill kolla in det senaste i macOS Monterey och installera uppdateringen, behöver du inte oroa dig med CleanMyMac X. Du kan också utföra en fullständig datorrensning och underhållscykler innan du installerar det nya systemet för att optimera enhetens prestanda så mycket som möjligt innan du byter till macOS Monterey.

Lär dig mer om CleanMyMac X

Välkommen

CleanMyMac X låter dig alltså inte lida av de nedgångar som vanligtvis upplevs efter uppdateringar, samtidigt som du drar nytta av de senaste funktionerna som erbjuds av Apple. Verktyget kommer också att göra det möjligt att rent avinstallera program som är lite använda men särskilt giriga på diskutrymme.

Relaterade Artiklar

Back to top button