MacBook Pro 2021: Wi-Fi suger, men batteritiden suger

Apple MacBook Pro-23 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

Vi pratade om det för några dagar sedan, hastigheterna som erbjuds av senaste MacBook Pro på Wi-Fi 6 är minst sagt ynkliga. Enheten kan ändå räkna med att dess gigantiska autonomi förlåts… och i det här fallet kan en liten koppling av orsak och verkan inte uteslutas.

Hyllad av alla, energieffektiviteten hos ARM M1-chippen som utvecklats av Apple gör att de senaste MacBook Pros kan utveckla en imponerande prestandanivå på batterikraft… samtidigt som de maximerar autonomin. I sitt test av MacBook Pro 16 under M1 Pro-processor jämför YouTuber Jarrod’s Tech enhetens autonomi med den hos ett tjugotal konkurrerande bärbara datorer, utrustade med AMD- och Intel x86-processorer. Vi upptäcker (utan stor överraskning) att Apples nya flaggskepp kommer långt före sina motståndare när det gäller livslängd på batteri.

En gigantisk autonomi

I videouppspelning på YouTube klarar MacBook Pro 2021 alltså sammanlagt 1 195 minuters autonomi, eller 19,9 timmar enligt Jarrod’s Tech.

Tvåa i rankingen, långt efter MacBook Pro, lyckas Dell G15 hålla 746 minuter (eller 12,4 timmar) i samma användningssammanhang med sin AMD Ryzen 7 5800H-processor och sin RTX 3060. En siffra som dock verkar övervärderad. Testad av oss för några månader sedan hade enheten inte överskridit 7:30 i videouppspelning på Netflix.

Jarrod'sTech MacBook Pro 2021 batteritid © © Jarrod'sTech

En konfiguration designad för autonomi

Observera att MacBook Pro som används av Jarrod’s Tech är utrustad med en M1 Pro-processor som består av 10 CPU-kärnor och 16 GPU-kärnor. Som en påminnelse har det snabbare M1 Max-chippet 10 CPU-kärnor och 32 GPU-kärnor. MacBook Pro har också ett stort 100 Wh-batteri (det högsta tillåtna i kabinen av flygbolag). Dell G15 nöjer sig för sin del med ett mindre batteri: bara 86 Wh, men det är tydligt att denna skillnad inte helt förklarar skillnaden i autonomi som observeras mellan Dell-maskinen och Apples.

Energieffektiviteten hos ARM-arkitekturen som används av M1-chippen är källan till den imponerande autonomin hos MacBook Pro 2021. Det kan också vara så att andra parametrar spelar in. Till exempel verkar det som att Apple medvetet har begränsat prestandan för sitt Wi-Fi 6-modem för att maximera autonomi på bekostnad av hastigheter.


Källa: WCCFTech

Relaterade Artiklar

Back to top button