Mac M1 kan nu köra vissa Windows-appar tack vare Wine

Parallels Desktop M1 © © Parallels

Genom en till synes ofarlig uppdatering låter Wine nu applikationer köras WindowsMac M1 utan att gå igenom emulering. Har vi framför oss ett alternativ till det nedlagda Bootcamp?

Sedan M1 Mac-datorerna och Apple Silicon-arkitekturen kom i slutet av förra året har Bootcamp varit en anmärkningsvärd frånvaro. Som en påminnelse gjorde den här tekniken att du kunde starta Windows från din Mac genom att skapa en dubbelstart.

Läs också:
WWDC 2021: Apple avslöjar de nya funktionerna i macOS Monterey

Emulering är inte längre den enda lösningen

För användare som är förförda av Apple Silicon-chips prestanda men som är rädda för att förlora åtkomsten till sina favoritprogram i Windows, fanns det ingen annan lösning än emulering, ett område som Parallels Desktop hade bemästrat. De senaste månaderna erbjöd sig att emulera Windows 10 för ARM på Mac M1 utan prestationsförlust. Den här versionen av Windows har dock begränsningar, såsom omöjligheten att köra x86 (32-bitars) applikationer som, även om de är mindre och mindre vanliga, förblir närvarande, särskilt inom vissa yrkesområden.

Det är här Wine kommer in. Förkortning för ” Vin är inte en emulator »tillåter det att köra Windows x64- och x86-program nästan naturligt eftersom, som namnet antyder, Wine inte är en emulator. För att uppnå denna bedrift översätter programvaran Windows API-anrop till POSIX-anrop i farten, vilket har fördelen att eliminera minnesstraff och andra prestandaträffar.

Läs också:
macOS: +1 100 % mer skadlig programvara 2020, 135 gånger mindre än på Windows

Vilka applikationer och mjukvara är kompatibla?

Sedan dess 6.0.1 kom helt nyligen tar Wine hänsyn till Mac M1, men hur är det med katalogen över tillgängliga applikationer? Denna kan konsulteras direkt på Wine-sajten men innehåller främst spel vars World of Warcraft… som redan körs på Mac M1.

Hur som helst, tillägget är uppskattat och kan öppna nya dörrar för Apple Silicon/Windows-paret under de kommande månaderna och åren.

Källa: tomshardware.com

Relaterade Artiklar

Back to top button