Loongson: Kinesisk processorprestanda skjuter i höjden i jakten på Intel och AMD

Loongson © © Loongson

68 % är den utlovade prestationsvinsten enda kärna av de nya Loongson 3A6000-processorerna jämfört med föregående generation av processorer från den kinesiska tillverkaren. Denna kraftökning borde göra det möjligt för dem att närma sig tillhandahållandet av Zen 3- och Tiger Lake-arkitekturer från AMD och Intel.

The Middle Kingdom verkar fast beslutet att ta igen förlorad tid inom CPU-området. Med anledning av en vartannat år konferens med sina aktieägare tillkännagav den kinesiska tillverkaren Loongson den kommande lanseringen av en ny serie processorer som ska utveckla tillräckligt hög prestanda för att närma sig de äldre generationernas processorer från Intel och AMD.

AMD och Intel blev snart lika?

För sina 3A6000-processorer planerar Loongson särskilt att byta till sin nya LA664-arkitektur (istället för GS464V-designen som användes förra året för sina 3A5000-chips). Denna förändring i arkitektur visar lovande på papperet med en tillräckligt anmärkningsvärd vinst i IPC för att 3A6000-chippen ska matcha AMD Zen 3- och Intel Tiger Lake-arkitekturerna. En intressant prognos eftersom de kinesisk-kinesiska Loongson-chippen då skulle kunna konkurrera med den näst sista generationen processorer som lanserats av de två amerikanska jättarna.

I detalj nämner Loongson också en avsevärd ökning av datorprestanda enda kärna jämfört med dess tidigare serie av processorer. I det här fallet talar tillverkaren om +68% in enkärnig flyttal och +37 % in enkärnig fixpunkt.

loongson-2
loongson-3

© Loongson

Kinesiska processorer… dedikerade till den kinesiska marknaden

Som rapporterats WCCFTech, verkar Loongson initialt vilja konkurrera med några AMD Ryzen- och EPYC-chips på den kinesiska marknaden. För att göra detta planerar företaget att släppa sina första 16-kärniga 3A6000-chips i början av 2023, snabbt följt av 32-kärniga varianter i mitten av 2023. År 2024 kommer sedan 3A7000-serierna att ta över genom att erbjuda upp till 64 kärnor.

Som en påminnelse, förra året presenterade Loongson sina 3A5000 fyrkärniga processorer som använder den kinesiska GS464V 64-bitarsarkitekturen. Denna design stödde redan dubbelkanals DDR4-3200-minne, tillsammans med en primär krypteringsmodul, två 256-bitars vektorenheter per kärna och fyra logiska aritmetiska enheter. WCCFTech påpekar att den nya serien av processorer som tillkännagavs av Loongson också fungerar med fyra HyperTransport 3.0 SMP-kontroller, vilket gjorde det möjligt för förra året att “ flera 3A5000 för att fungera unisont i ett enda system “. En relevant lösning på framför allt datacenter- och servermarknaden.

Källa: WCCFTech

Relaterade Artiklar

Back to top button