Ljusföroreningar: ingen plats på jorden är immun mot det

Ljusföroreningar är i grunden en ofta skadlig förändring av de naturliga och normalt låga ljusnivåerna som skulle finnas i den nattliga miljön, i frånvaro av artificiellt ljus. För dem som sysslar med astronomi är ljusföroreningar verkligen en av de värsta mardrömmarna. I synnerhet verkar det som om ingen plats på jorden är immun mot denna form av förorening, så att observera himlen utan att störas av artificiellt ljus har blivit nästan omöjligt.

Detta visar en ny studie publicerad på sidorna i den auktoritativa vetenskapliga tidskriften Royal Astronomical Society. Studien i fråga bär signaturen av ett team av forskare frånuniversitet från Santiago de Compostela som också samarbetat med amerikanska och slovenska kollegor. Specifikt, i sitt arbete har forskare visat att det finns en annan form av förorening ljus som hittills inte hade beaktats, om inte delvis. Det är en ljusförorening också utbredd att det inte längre finns en plats på jorden varifrån det är möjligt att beundra himlen utan att bli störd av konstgjorda satelliter eller kom igen avfall som har lämnats flytande i rymden.

Denna ljusförorening ny inkluderar inte bara närvaron av konstgjorda satelliter, utan också gudar kroppar som inte syns som till exempel mindre satelliter som också kan producera ljus genom att förorena himlen och även slöseri med utrymme den bana runt vår Planet. Dessa ämnen är faktiskt inte individuellt synliga men kan producera ljus genom att samla upp solens, reflektera det och sedan sprida det iatmosfär. L’effekt kumulativ av alla dessa objekt som kretsar runt jorden skulle i själva verket öka ljusföroreningen med ca 10 % även på de mörkaste platserna på planeten. Därför, om det inte längre är möjligt för oss att observera “naturlig” himmel det är bara felet på allt som vi de senaste åren har lanserat i omloppsbana.

Relaterade Artiklar

Back to top button