Ljudböcker kan landa på Spotify för att konkurrera med Amazon

ljudbok

Spotify kommer snart att lansera distributionen av ljudböcker. Detta nya steg är en logisk utveckling efter den enorma framgången med poddsändningar på plattformen.

Spotifys vd Daniel Ek meddelade att plattformen skulle “spela för att vinna” genom att gå in på ljudboksmarknaden. Om det görs rätt kan Spotify bli en farlig konkurrent till Amazons ljudbokstjänst Audible.

Hur det fungerar ?

Spotify har redan flyttat för att förvärva Findaway, en plattform för skapande och distribution av ljudböcker. Findaway tillåter ljudboksskapare att hitta “läsare” direkt. Det kan därför vara så att Spotify efter slutförandet av övertagandet vill behålla en direkt relation mellan kreatörer och läsare. Inget är dock säkert ännu, och detaljer om formateringen av tjänsten är fortfarande okända.

Problemet med intäktsgenerering har tagits upp. Spotify fungerar nu på “freemium”-basis: prenumeranter har tillgång till allt innehåll på plattformen, medan icke-prenumeranter bara kan njuta av ett visst antal funktioner, och i utbyte måste de lyssna på vanliga annonser. För ljudböcker verkar det som om systemet förblir detsamma.

Mer tillgängliga ljudböcker

Deras officiella ankomst till Spotify skulle skaka om marknaden för ljudböcker, som för närvarande inte är särskilt prisvärda. De enda lättillgängliga ljudböckerna är antingen klassiska verk (vars rättigheter fallit till allmän egendom och som kan läsas och distribueras till exempel på YouTube) eller, som på Findaway, böcker av ännu okända små författare. De största namnen i modern litteratur finns att lyssna på på Audible med en månadsprenumeration på €9,95, eller finns att köpa, på Apple eller Google till exempel, för cirka femton euro styck.

Faktum är att ljudböcker redan finns på Spotify men de är i allmänhet grupperade i spellistor som skapats av användare och är inte lättillgängliga från en dedikerad flik, som för podcaster. Ankomsten av en fullfjädrad “ljudboks”-genre på Spotify kommer säkerligen att förändra spelet.

Spotify

Läs meddelandet

Spotify

  • Strömma från Apple Watch över mobil eller Wi-Fi
  • Förenklad navigering

Musikstreamingjättens Apple Watch-app har vuxit rejält på sistone. Från att spela din musik direkt från din klocka till att styra din musik på dina bluetooth-enheter eller ansluten till plattformen, Spotify på Apple Watch blir mer och mer komplett.

Musikstreamingjättens Apple Watch-app har vuxit rejält på sistone. Från att spela din musik direkt från din klocka till att styra din musik på dina bluetooth-enheter eller ansluten till plattformen, Spotify på Apple Watch blir mer och mer komplett.

Källa: TrustedReviews

Relaterade Artiklar

Back to top button