Linux-spelare? Använd Radeon Mesa RADV-drivrutiner snarare än officiella AMD-drivrutiner

Radeon RX 6000 © AMD

Även om AMD kan korrigera situationen efter att ha lanserat sina RDNA3-grafikkort senare i år, är Linux-drivrutinerna som erbjuds av företaget för närvarande mindre effektiva än Mesa RADV-drivrutinerna med öppen källkod. Och i det här fallet är prestandagapet tillräckligt stort för att anta dem utan ånger.

Har du en ny AMD GPU och spelar på Linux? Du bör ta en närmare titt på Mesa RADV-drivrutinerna med öppen källkod … åtminstone om du inte redan har gjort det. De senare är verkligen mer effektiva än de senaste Vulkan Linux AMDVLK 2022.Q2.3-drivrutinerna, som distribuerades förra veckan av AMD.

Mer prestanda genom drivrutiner från tredje part…

Detta är vad vi lär oss av Phoronix. Den specialiserade sajten jämförde prestandan som erhölls av de två drivrutinerna, under Linux, med ett RDNA 2-grafikkort. Den valda konfigurationen baserades på en AMD Radeon RX 6800 XT, tillsammans med 35 GB RAM och en Intel Core i9-12900K. Uppsättningen drevs av Ubuntu 22.04, medan jämförelserna gjordes genom Mesa 22.0.1.

Utan att vara urusel är gapet tillräckligt stort för att ge RADV-förare ett försprång över en stor del av de testade spelen (Hitman 3Batman Arkham Knight, DIRT Rally 2.0, Shadow of the Tomb Raider, Konstig brigad, Total War: Warhammer III…). Alla erhållna resultat är tillgängliga på denna adress.

I sin artikel, Phoronix uppger dock, att ingen testning av Radeon Software för Linuxs proprietära Vulkan-drivrutin har utförts…eftersom AMD ännu inte har släppt en drivrutin med officiellt stöd för Ubuntu 22.04 LTS “.

Vem utvecklade RADV?

Som en påminnelse är RADV (för Radeon Vulkan grafikdrivrutin), utvecklad av en gemenskap av ingenjörer från Google och Red Hat, men även andra bidragsgivare som arbetar för Linux-plattformen. Det har etablerat sig som det bästa valet för användare av AMD-grafikkort som arbetar under Linux.

Mesa-projektets RADV-drivrutin finns också i alla större Linux-distributionskanaler, till skillnad från AMDVLK-drivrutinen som bärs av AMD. Detta är en ytterligare fördel för denna lösning, som för tillfället är mer intressant än AMD, åtminstone på nuvarande GPU:er. Det återstår att se om Lisa Su företag kommer att kunna vända trenden med framtida Linux-drivrutiner, som väntas med lanseringen av nästa RDNA3-grafikkort.

Om samma ämne:
Vem skulle ha trott det? DirectX 12 kommer på Linux, genom bakdörren, men ändå!

Källa: WCCFTech

Relaterade Artiklar

Back to top button