Linux-applikationer på Windows 10, det är möjligt och Microsoft demonstrerar det

Windows 10 Clubic © Clubic.com

Microsoft fortsätter att integrera Linux djupare i sitt eget operativsystem. Efter tillägget av en Linux-kärna med öppen källkod 2020 fortsätter företaget att vädja till utvecklare som vill förena operativsystemet och Windows-ekosystemet. Snart kommer det att vara möjligt att köra, förutom Bash, Linux-applikationer direkt från Windows 10
.

Redmond-företaget publicerade nyligen en video för att demonstrera nästa uppdatering av sitt Windows-undersystem för Linux. Som en påminnelse, WSL (Windows undersystem för Linux) tillåter utvecklare att köra en GNU/Linux-miljö (verktyg, applikationer, kommandoradsverktyg, etc.) direkt på Windows samtidigt som man undviker overhead från en traditionell virtuell maskin eller en dubbelstart ».

Läs också:
Windows Subsystem för Linux: kärnan snart lättare att uppdatera

Microsoft älskar linux

Bragden möjliggörs av den nya versionen av Windows Subsystem for Linux (WSL 2) som bör finnas tillgänglig i en av de två kumulativa uppdateringarna av 2021. Observera dock att medlemmarna i programmet Insiders Windows 10 kan redan komma åt det genom att uppdatera WSL.

Videon av Craig Loewen, utvecklare på Microsoft, ger dig en översikt över WSL 2. Craig Loewen specificerar att WSL 2 är kompatibel med X11 och Wayland grafiska servrar och därför alla applikationer som använder dessa två teknologier för sitt grafiska gränssnitt.


Craig visar oss till exempel Audacity och Linux-versionen av Microsoft Edge som körs under Windows 10. Även om prestandan ännu inte är optimerad är tekniken fortfarande lovande. Dessa applikationer kan startas från kommandotolken eller direkt genom att skapa en genväg på skrivbordet eller i Start-menyn.

Läs också:
Ett nytt steg mot äkta Linux-kompatibilitet med Apple Silicon M1s

Oberoende organ

Den här demonstrationsvideon lär oss också att alla Linux-applikationer är oberoende av varandra. Craig visar att hårdvaruacceleration (med ett grafikkort) är närvarande och aktiverad som standard. Segmentet på Audacity visade också att mikrofoner och ljudutgångar var naturligt kompatibla.

Källa: omgubuntu

Relaterade Artiklar

Back to top button