LG OLED R1: Vad är LG:s 100 000 euro rullbara TV värd? Våra första intryck


Det är för närvarande den dyraste produkten i LG:s Signature-sortiment. Vi kunde upptäcka TV
rullbar från den koreanska tillverkaren, OLED65R1. Ett riktigt önskeobjekt för vissa, även om vissa detaljer gjorde oss lite besvikna.

LG OLED 65R1 © David Nogueira

Den är äntligen här, officiellt presenterad för första gången i Frankrike, LG:s rullbara OLED-TV. Dess namn: LG OLED65R1. Dess pris: 100 000 euro. Det är det, ingen anledning att slå runt busken, denna lyx-tv är utan tvekan en av de dyraste modellerna i den koreanska tillverkarens katalog. Faktum är att dess marknadsföring kräver att varumärket vidtar några fler försiktighetsåtgärder angående distributionskanaler, leverans till kund, etc.

LG OLED 65R1 © David Nogueira

LG OLED65R1: för kunder med hög Premie

Det är uppenbart att en köpare av R1 kommer att behandlas som en kund Premie, men detaljer håller på att slutföras. Det är ett säkert kort att en enhet kommer att tillhandahållas för installation hemma, om så bara för att besten väger nästan 100 kg.
Å andra sidan, på distributionssidan, vet vi att TV-apparaten för närvarande visas i Paris, i flaggskepp “LG OLED Gallery” beläget på 222 boulevard Saint-Germain i 7:e arrondissementet i Paris. Om några veckor kommer kunderna att kunna upptäcka den på plats och lägga en beställning om de så önskar. Och det är först då som LG startar produktionen av modellen eftersom den monteras på beställning och den vägledande leveranstiden är 8 veckor – om det inte råder brist på delar till exempel. Beställningar kan också göras från tillverkarens hemsida, men för 100 000 euro per styck slår vi vad om att kunden föredrar att gå via en fysisk butik.

LG OLED-galleri © David Nogueira

LG OLED-galleri © David Nogueira

En annan liten detalj som redan är planerad för denna speciella kundkrets, i händelse av problem med tv:n under garantitiden, åtar sig LG att tillhandahålla en modell från G1-serien som ersättning.
Vi tar tillfället i akt att dela med oss ​​av några bilder på foten designad för G1 som också visas på LG OLED Gallery. Se att den är intressant, med sitt fack på baksidan som gör att du kan förvara fjärrkontrollen, men även och framförallt din TV-box, Nvidia Shield, Apple TV eller annat. Om foten är utformad så att ingen kabel syns så beklagar vi att den inte tillåter att tv:n kan vridas. Detta skulle ha gjort det möjligt att kämpa mot de ibland mycket betydande reflektionerna på de så ljusa OLED-panelerna.

En rullbar C1-modell… bara

Det mest imponerande med denna OLED R1 är ingen mindre än kinematiken där “plattan” utvinns ur sin borstad aluminiumlåda. Det tar cirka 20 sekunder för den övre luckan att öppnas och OLED-filmen att sträcka ut sig framför våra ögon. Det kastar! Och allt detta i en ganska anmärkningsvärd tystnad.

LG OLED 65R1 © David Nogueira

På baksidan av tv:n finns lamellstrukturen vars design påminner om en motoriserad slutare. I detalj uppenbarligen att den är motoriserad uppåt, sträckt av två armar som fälls ut. En ganska klassisk mekanism, men mycket lyckad såtillvida att resultatet på framsidan är mycket bra.

LG OLED 65R1 © David Nogueira

Även när man närmar sig mycket nära plattan är det ingen deformation i bilden, förutom kanske i nederkanten… och även då är det kanske bara ett intryck. Det måste sägas att presentationen sker i ett rum med väldigt svagt ljus (därav kvaliteten på våra bilder förresten), bara för att fördjupa oss i den filmiska upplevelsen.

LG OLED 65R1 © David Nogueira

När det gäller kvaliteten på bilden verkar den vid första anblicken vara mycket bra. Och av goda skäl använder OLED65R1 samma panel som OLED65C1 som, även om det är samma panel som CX, ändå drar nytta av de förbättringar som gjorts av Alpha 9 Gen 4-processorn när det gäller videobehandling. Vi bör också testa denna modell mycket snart och vi kommer inte att misslyckas med att validera LG:s uttalanden om detta ämne.

LG OLED 65R1 © David Nogueira

Säkert är att ljud/video-renderingen är slående i denna testmiljö, med mycket exakta och förmodligen till och med helt trogna färger som LG har gjort i flera generationer av tv-apparater.
Vi hittar också samma alternativ som på C1, med många bildlägen inklusive “FilmMaker”, stöd för HDR10 och DolbyVision för bilden. LG specificerar att om tv:n inte är DTS-kompatibel för ljud kan du dock utnyttja ditt innehåll med till exempel DTS-X-spår.

LG OLED 65R1 © David Nogueira

Tack vare PCM kommer du att njuta av stereoljud och kommer inte att fastna helt. Observera också att systemet är kompatibelt med Dolby Atmos – var försiktig, det finns inga högtalare som är vända uppåt – vilket också kan vara en plan B för att spela dina Blu-rays till exempel.

Ett “Linjevy”-läge som borde ha släppt lös ingenjörernas kreativitet

Utöver sina driftlägen med skärmen nedfälld (Zero View-läge) och helt utdragen (Full View-läge), erbjuder OLED R1 en
tredje läget som kallas “Linjevy”. Detta sprider bara plattan med cirka trettio centimeter i höjd för att visa en banner med menyer. Precis tillräckligt för att styra vissa funktioner på TV:n, vilket gör den mer diskret och förmodligen mer energieffektiv också. Det finns tillgång till alternativ för ljudströmning via Bluetooth från en mobil enhet eller visning av en “klocka”-widget.

LG OLED 65R1 © David Nogueira

LG OLED 65R1 © David Nogueira

Ram- och stämningslägen är också tillgängliga. Den första låter dig bläddra igenom dina foton som du skulle ha lagrat på en USB-nyckel ansluten till TV:n. Den andra erbjuder olika atmosfärer (våg, stjärna, ring, etc.) inklusive lägerelden som visar lågor utsmyckade med ett ljudspår som simulerar sprakandet av en vedeld. Vad skapar en atmosfär för läsning i hörnet av sin OLED.

LG OLED 65R1 © David Nogueira

LG OLED 65R1 © David Nogueira

Uppenbarligen fungerar OLED65R1 även under den senaste versionen av WebOS (v6) med alla nya mjukvarufunktioner som tillhandahålls av detta gränssnitt. Vilket då låter oss beklaga att just detta “Linjevy” -läge inte kan utnyttja vissa av WebOS-applikationerna.
Vi tänker till exempel på Spotify, eller YouTube, som skulle kunna visas i ett litet fönster för att sända musik, utan att behöva gå via en Bluetooth-källa. Speciellt eftersom vi har märkt att förlusten av ljudkvalitet märks. Kraften minskar kraftigt när man streamar musik från smarttelefonen jämfört med att rendera ett ljudspår i en film.

LG OLED 65R1 © David Nogueira

Enligt Frédéric Soares, utbildningsansvarig på LG, men även “technical gentleman” som han kallas i branschen, är saken inte planerad tills vidare. “Det är en väg att gräva för att kunna visa applikationer från butiken i det här verktygsfältet Line View” erkänner han.
För oss är det synonymt med innovation och kreativitet som koreanska ingenjörer borde ha utnyttjat, särskilt på en sådan produkt. Man skulle kunna tänka sig att använda det här läget med sin Spotify-applikation som spelar upp innehåll å ena sidan och, precis bredvid, som ett bild-i-bild-läge, miniatyrbilden av hans kanal som vi tittar på i ögonvrån medan vi väntar hans tv-program startar medan han gör något annat. En idé som vi delade med tillverkaren, vi kommer att se vad LG kommer att göra med den, men för närvarande kan apparna inte visas där och WebOS kan inte hantera sådan multitasking.

100 000 euro och ingen EVO-platta, inte heller VRR and Co

Det är på en mer negativ punkt som vi kommer att avsluta vår upptäckt av OLED65R1. Faktum är att om du känner till LG-sortimentet kommer du i våra skrifter att ha identifierat ett av problemen med R1: den använder en panel som motsvarar C1. Det är med andra ord inte den så kallade EVO-panelen som utrustar G1-sortimentet som för närvarande säljs.
För en modell som visas för 100 000 euro kämpar p-piller för att klara sig. LG ger ingen riktig förklaring till detta val. Skulle tillverkaren redan reservera en utveckling av R1 med en EVO-panel? Det är mycket troligt, men det skulle det inte vara just nu.
Vi kommer därför inte att dra nytta här av den större ljusstyrkan, och inte heller av denna mer exakta kontroll i hanteringen av kontraster – som också förbättrar intrycket av skärpa i bilden – som den nya EVO-panelen erbjuder.
Bild som också är i 4K! Även till det här priset pratar vi inte om en 8K-bild.

LG OLED 65R1 © David Nogueira

Och vi kommer inte heller att dra fördel av VRR-, FreeSync- eller G-Sync-teknologierna, som inte stöds här. Hoppsan igen. Om R1 verkligen är 4K@120Hz-kompatibel saknas teknologier dedikerade till spelare.
Vår samtalspartner, “Technical Mr.” kontaktade naturligtvis de koreanska ingenjörerna för att förstå varför dessa teknologier inte förekommer i OLED65R1. För närvarande har han ingen ytterligare information att meddela oss. Det är därför okänt om dessa behandlingar av bildens flytbarhet är betingade av tillägg av specifika chips som inte skulle finnas i R1, eller om det helt enkelt är en implementering i hjärtat av Alpha 9 Gen4-processorn.
I det sista fallet kan vi hoppas att LG kommer att distribuera en uppdatering för att rätta till situationen. Även här kommuniceras ingen information i denna mening till oss.
Vi skulle kunna tänka oss att R1 kanske inte är inriktad på ett mål för spelare, men vid den här prisnivån hade vi velat att LG skulle göra denna rullbara TV till den perfekta tekniska skylten inom Signature-sortimentet. Skam…

Relaterade Artiklar

Back to top button