Lenovo ThinkPad X13s är den första bärbara datorn Snapdragon 8cx Gen 3

Nästan tre månader efter att Qualcomm avslöjade sin senaste flaggskeppsprocessor för bärbara datorer vet vi äntligen vilken första enhet den kommer att driva. Snapdragon 8cx Gen 3 kommer att göra sin debut på ThinkPad X13s, en helt ny bärbar dator som tillkännagavs av Lenovo vid Mobile World Congress (MWC) 2022.

Qualcomm säger att dess senaste chip ger stora prestandaförbättringar jämfört med föregående generation, utan att kompromissa med 5G-anslutning eller bra batteritid. Den kombineras med företagets Adreno GPU här, tillsammans med upp till 32 GB RAM och maximalt 1 TB SSD-lagring – så prestanda borde inte vara ett problem.

Dessa interna delar hjälper till att driva en 13,3-tums LCD-skärm med en upplösning på 1920×1200. Det ger den det numera vanliga bildförhållandet 16:10, även om paneler med låg effekt och lågt blått ljus bara är tillgängliga i vissa konfigurationer. Skärm är vanligtvis en nyckelstyrka hos ThinkPad-enheter, så förvänta dig inte att det ska vara annorlunda här.

Bild: Lenovo

Designen på X13s stämmer överens med vad vi har sett från ThinkPad-bärbara datorer tidigare. Det är en traditionell clamshell-enhet, komplett med matt svart finish och knallröd TrackPoint i mitten av tangentbordet.

Ett viktigt undantag är dock en toppram som sticker ut något i mitten. Det är här du hittar en webbkamera på 5 MP som kan spela upp video i 1080p. Det finns också en 5Mp IR-kamera, vilket innebär att ThinkPad X13s är kompatibel med Windows Hello. Om du inte är ett fan av ansiktsupplåsning finns det en separat fingeravtryckssensor.

Bild: Lenovo

När det gäller batteritid säger Lenovo att cellen på 49,5 Wh i ThinkPad X13s kan hålla i upp till 28 timmars videouppspelning. Det är dock bara ett mått på skärmtid – användning i verkliga världen kommer sannolikt att ta ur batteriet snabbare. Men även hälften av det (14 timmar) skulle bekvämt räcka en hel arbetsdag.

För en enhet som bara är 13,4 mm tjock är det förmodligen ingen överraskning att portarna är mycket begränsade. Vid sidan av ett 3,5 mm hörlursuttag och SIM-fack får du bara två USB-C-portar. Åtminstone båda kan användas för laddning.

Andra funktioner att notera specifikt har affärsanvändare i åtanke, inklusive Windows 11 Pro ur kartongen och Lenovos ThinkShield-säkerhetsplattform.

ThinkPad X13s kommer att finnas tillgänglig någon gång i maj 2022, från 1 099 USD. Det översätts ungefär till £823, men pris och tillgänglighet utanför USA är ännu inte avslöjat.

Det är bara en av ett brett utbud av nya ThinkPad-enheter som tillkännages vid MWC 2022. De flesta är mindre uppdateringar av befintliga produkter, som ThinkPad X1 Extreme Gen5 och olika nya bärbara datorer i ThinkPad T-serien. ThinkPad P16s är ny, även om det i huvudsak är en 16-tumsversion av den befintliga ThinkPad 14s.

Alla kommer att finnas tillgängliga någon gång mellan april och juni, med amerikanska priser som sträcker sig från 1 299 $ till 2 049 $. Återigen, det är inte klart när de kommer att släppas någon annanstans eller hur mycket de kommer att kosta.

Vi kan med tillförsikt säga att de nya ThinkPad-enheterna kommer att utmana vårt bästa företagslista för bärbara datorer. Det kan sträcka sig till konsumenterna när det gäller X13s, men Snapdragon-drivna bärbara datorer är fortfarande mycket mindre populära än deras Intel- eller AMD-motsvarigheter.

Utanför ThinkPads har Lenovo också lanserat flera nya surfplattor, inklusive den tredje generationen av Tab M10 Plus – som är en tidig utmanare för årets bästa budget Android-surfplatta.

Relaterade Artiklar

Back to top button