Lax producerad i laboratoriet? Vissa forskare arbetar med det

Atlantlax är förmodligen den mest kända fisken i världen. Detta vittnas av det faktum att det har konsumerats på borden i alla världens länder i över 2 årtusenden. Det som gör det till en särskilt bra mat är det faktum att den har verkligen extraordinära näringsvärden. Idag, med tanke på den enorma mängd lax som konsumeras över hela världen, har vissa forskare bestämt sig för att utveckla en teknik som gör att de kan producera denna mat direkt i laboratoriet.

Denna väg initierades av Vild typett kaliforniskt företag där ett team av forskare bestämde sig för att skapa lax i laboratoriet utgående från vissa djurceller, sedan gjorda för att reproducera sig i mol bioreaktorer. De senare är inga mindre än stora tankar i rostfritt stål och därefter matas de med samma näringsämnen som riktig lax konsumerar i naturen.

I grund och botten är det en teknik som följer de som hittills utvecklats för skapandet av syntetiskt kött i laboratoriet. Även i detta fall är målet för de kaliforniska forskarna att få fram en syntetisk produkt, men det är så mycket så lika som möjligt till den riktiga för smak, konsistens och näringsprofil. Wildtypes uppdrag är att kunna skapa renare och mer hållbar fisk för att undvika fiske efter denna art. För närvarande användes det kaliforniska företagets syntetiska lax i skapandet av sushi Och sashimi. Det enda felet gäller proteiner som verkar förekomma i mängd sämre än det riktiga djuret. Även om det fortfarande är tidigt att säga, vem vet, kanske om några år vi kunde befinna oss i snabbköpet precis framför en förpackning lax skapad i laboratoriet. Vi måste bara vänta.

Relaterade Artiklar

Back to top button