Läs din SF-kolumn: Allt motstånd skulle vara meningslöst!

SF Allt motstånd skulle vara meningslöst

Medan starten på läsåret har varit i full gång i några dagar, har din SF-kolumn återvänt fräschare än någonsin från rymdens gränser. I helgen föreslår jag att du börjar försiktigt med en SF-roman som inte tar ledningen:Allt motstånd skulle vara meningslöst, av Jenny Colgan.

Clubic älskar vetenskap, Clubic älskar framtiden, Clubic älskar science fiction. Med S | F ·
vi kommer regelbundet att dela med oss ​​av våra rekommendationer inom det imaginära området: litteratur, serier men också filmer…

Vi ger oss själva 5 citat och 5 stycken för att övertyga dig.

Allt motstånd skulle vara meningslöst (2015)

Jenny Colgan

Från omslaget ger den skotska Jenny Colgans roman De : vi är på godmodiga SF, allt i lätthet. Samtidigt är damen mest känd för sina romantiska produktioner, även om hon 2012 släppte ett verk relaterat till den berömda världen. Läkare som.

Eftersom jag inte var ett särskilt fan av “rosvatten”-böcker, planerade jag från början inte att göra en krönika om Allt motstånd skulle vara meningslöst

Men om jag pratar med dig om det idag kan du föreställa dig att den här titeln hakade på mig som den borde. Det är absolut inte det bästa fundament
av Asimov, inte ens den stormiga Kronolog
av Beauverger. Och ändå kommer den här lilla boken att ha gett mig några trevliga stunder under sommarlovet, och förändrat mig från de vanliga postapokalyptiska änden av världen och rymdstrider av alla slag.

Äntligen, lätthet och romantik är bra!

“Vi vill bara… visa dig lite data. Justeringar av siffror att analysera. Det är allt vi ber dig om. Se det som en intellektuell övning. »

Berättelsen börjar med en kallelse av sex matematiker till ett laboratorium, det mest vanliga. Naturligtvis är vår hjältinna Connie en del av gänget. Tillkallade hit på begäran av den framstående professor Hirati, kommer de att behöva lösa vad som ser ut som ett slags kinesiskt pussel: en okänd signal som kommer från rymden och presenterar serier av siffror utan svans eller huvud. De kraftfullaste datorerna i världen har brutit sina kretsar där, och Hennes Majestäts regering verkar vilja undvika läckor så mycket som möjligt…

Det är alltså, i denna atmosfär av konspiration, som Jenny Colgan planterar frön till sin berättelse. Den skotske romanförfattaren gör dock saker med en viss dos humor och lättsinne och föreställer sig relativt stereotypa karaktärer, stil Big Bang-teorin. I själva verket, genom hela romanen, svårt att inte göra kopplingen till nördarna i den här serien som jag älskar så mycket. Personligen uppskattade jag detta tillvägagångssätt som gör att du kan njuta av karaktärer som i slutändan är rikare än du kan föreställa dig vid första anblicken.

När presentationerna väl är gjorda, som du kan föreställa dig, kommer det störande inslaget i vår berättelse snabbt fram. Slutligen, om verkligen ett meddelande från rymden inte redan räcker för att störa allt det!

“Ben Hirati…professor Hirati…Han är död. »

Vad var det jag sa till dig? Ah ja, det tar inte lång tid innan det går överstyr: våra sex forskares arbetsgivare hittas verkligen mördad på sitt kontor. Och det är inte vilken typ av mord som helst: den stackars läraren har blivit helt genomskinlig, som en manet… Vi är därför långt ifrån det klassiska brottet med knivar eller revolvrar. Dessutom, förutom den mystiska signalen, verkar det som att våra medmatematiker kommer att behöva hantera en närvaro som är långt ifrån vänlig.

Kan fienden komma från någon annanstans än rymden? Som svar på professor Hiratis mord skickar regeringen Nigel, en sorts agent Smith, minus Matrixens befogenheter. Killen är inte öm och lät det snabbt bli känt. En veritabel bulldog som aldrig släpper taget om sitt byte, Hennes Majestäts agent burar mer eller mindre våra forskare i ett labb speciellt utformat för att undvika all kontakt med omvärlden.

Det hindrar inte Connie från att arbeta hårt för att lösa den mystiska extrasolsignalen. Och att bli kär i Luke, en särskilt klumpig men ack så förtjusande matematiker. Den senare kommer också att visa sig vara slutstenen i hela äventyret, och gömmer sig bakom honom mycket mer än två vänsterhänder!

” Hon ler. Två sekunder senare exploderade månen. »

När styckena passerar kommer Connie och Luke närmare, tills den unge mannen måste avslöja för den vackra rödhåriga hans fruktansvärda hemlighet: han är en utomjording på flykt, efterlyst av sitt folk för att ha begått attacker i frihetens namn. Chiffersignalen var faktiskt bara ett diplomatiskt tillvägagångssätt, som bad människorna att överlämna Luke till sitt folk för att ställas inför rätta. I brist på ett snabbt svar spränger de vänliga utomjordingarna en del av månen. Bara det.

Om kärlekshistorien mellan våra två hjältar förblir en central punkt i romanen, glömmer Jenny Colgan inte att strö över allt med en rejäl dos action, med en galen flykt till sovjetiska länder så att Luke får tillbaka sitt kärl. Detta äventyr kommer också att vara möjligheten för Connie att upptäcka professor Hiratis verkliga mördare, som är ingen mindre än en andra utomjording som har infiltrerat jorden för att hjälpa Luke.

Den andra delen av Allt motstånd skulle vara meningslöst snurra på hjulkapslarna. Passion och action möts i ett spännande crescendo, alltid med denna lilla ton av humor som vet hur man ingriper vid rätt tidpunkt utan att någonsin hindra helhetens framsteg. Det är djävulskt kul!

“Men varför lät du tidvattnet stiga så högt? Du vet inte att du måste ta hand om vattnet? »

Innan jag avslutar denna krönika skulle jag vilja uppehålla mig lite vid det miljöpolitiska budskap som författaren förmedlar. Jag lugnar dock genast läsare som tröttnat på SF-böcker som talar överdrivet mycket om ekologi och klimat: så är det inte med Colgans roman. Budskapet finns där, men pertinent destillerat i små droppar genom hela historien.

Mänskligt beteende mot den blå planeten lyfts här fram och ifrågasätts genom Lukas ögon. Vår terroristutomjording undrar flera gånger om vissa handlingar: varför dödas djur i massor? Varför gör vi ingenting för att bekämpa den globala uppvärmningen? Och så vidare…

På dessa frågor lyckas Connie bara svara på en ” det är komplicerat… mer än att tala för läsaren. Utan att någonsin falla i ekologisk fanatism, uppmanar författaren oss att reflektera lite över dessa frågor som nu blir väsentliga för vår planets framtid. Den är väl sammansatt, den slår i mål men den förstör inte resten av historien. Bra gjort Mrs. Colgan!

“Du kommer att döda honom på natten. Vi avråder från att drunkna. Du dödar honom utanför så att vi kan bevittna det. Då går vi utan att orsaka dig ytterligare problem. Och det kommer att vara över. »

Döda en för att spara miljarder. Detta är dilemmat som kommer att uppröra människor i slutet av romanen. Utomjordingarna vill till varje pris ha Lukes hud. Förutom att Connie inte är redo att låta dem. Jag kommer naturligtvis inte att avslöja slutet och du måste gå till slutet för att upptäcka slutsatsen.

Jag ska bara säga att jag hade en fantastisk tid att sluka Allt motstånd skulle vara meningslöst. Den här boken är en behaglig blandning av SF och romantik, som också tar upp några frågor om ekologi, som presenterar en utomjording som går vilse mitt i vissa mänskliga seder som för honom bara är barbari. Setet är inte tänkt att vara så slående somexodus
eller politik det där The Stealthy
. Vi känner att romanförfattaren framför allt vill underhålla oss, utan att låta sitt budskap ta över resten. Med detta lyckas hon till stor del med sitt arbete.

Som alltid, tveka inte att ge mig din feedback i kommentarerna för att dela din åsikt med klubbens community. Vi ses snart för en ny SF-kolumn, ha det bra och framför allt: läs, läs och läs igen!

Allt motstånd skulle vara meningslöst © Jenny T. Colgan

Allt motstånd skulle vara meningslöst (2015) ges ut av Éditions Hauteville i pappers- och digitalversioner. Den är också tillgänglig på 7Switch i EPUB-version och på Amazon i Kindle-version.

Relaterade Artiklar

Back to top button