Läckt Intel Alder Lake-processor med detaljer om Z690-chipset och LGA 1700-sockel

Intel-processor CPU © © Intel via TechPowerUp

Läckta bilder av en processor Alder Lake tillåter oss att få bekräftelse på vissa rykten och att lära oss lite mer om både den 12:e generationen av Intels stationära processorer, men också om Z690-chipset och LGA 1700-sockeln som kommer att följa med.

Första elementet: det fotograferade chippet är enligt VideoCardz ett tekniskt prov. WCCFTech anser dock att det tvärtom är ett prov avsett för pressen. Det kan därför mycket väl vara en fråga om processorn i dess slutliga form eller nästan, efter antagandet av de senaste versionerna som Intel önskade innan lanseringen. Vi skulle med andra ord ha framför våra ögon en processor väldigt nära de versioner som vi kommer att hitta på marknaden och på våra moderkort om några månader.

Läs också:
AMD: Zen 4 kommer att ge bättre effekt- och temperaturhantering

Ett rektangulärt format anpassat till LGA 1700-sockeln

Vi hittar där det rektangulära formatet, som redan nämnts flera gånger under de senaste månaderna, som Alder Lakes skrivbordschip kommer att anta. Denna förändring i form följer helt enkelt Intels behov av att lägga till fler dynor gränssnitt till dess LGA 1700-sockel. Detta är första gången sedan förra året som ett foto som visar undersidan av ett läckt Alder Lake-chip så tydligt, förklarar VideoCardz. Logiskt sett tillåter det oss att ha en nästan definitiv överblick över baksidan av Intels nästa chips.

Den specialiserade sajten PC Inquisitor lyckades för sin del få tag på ytterligare ett foto av denna baksida, men också på en presentationsbild av den nya Z690-chipset som kommer att följa med Alder Lake-processorerna från deras lansering, fortfarande planerad till den 17 november.

Alder Lake-1 © © VideoCardz via WCCFTech

Alder Lake-2 © © VideoCardz via WCCFTech

Alder Lake-3 © © VideoCardz via WCCFTech

Läs också:
NVIDIA: RTX 30xx SUPER i januari, RTX 40xx i oktober 2022

Z690 moderkort: vi vet (lite) mer

Diagrammet som har kommit till oss bekräftar viss tidigare läckt information, som att 1×16 eller 2×8 PCIe Gen5-linjer kommer att kopplas direkt till CPU. Chipsetet kommer under tiden att stödja en PCIe Gen4 x12-bana och en PCIe Gen3 x16-bana. Det här är ett bra steg upp från vad vi hittade med Rocket Lake, som var nöjd med att ta med PCIe Gen4-standarden efter en lång period av AMD-exklusivitet, minns VideoCardz. Med den här nya konfigurationen kommer Alder Lake-chipsen framför allt att kunna hantera upp till fyra NVMe PCIe Gen4-enheter utan att använda 16-filiga PCIe Gen5-linjen som enbart kan användas av grafikkortet.

Vi lär oss för övrigt att Intels 12:e generationens processorer kommer att stödja DDR5 (upp till 4800 MHz) och DDR4 (upp till 3200 MHz) i konfiguration dubbel kanal. Den läckta bilden berättar äntligen att DMI-gränssnittet (Direkt mediagränssnitt) från Intel kommer också att ta ledningen med Z690-chipset och Alder Lake-processorer. Den nuvarande DMI 3.0 är verkligen begränsad till 8 banor, mot a priori 8 PCIe Gen4-banor i nästa version av DMI.

Källor: PC Inquisitor, VideoCardz, WCCFTech

Relaterade Artiklar

Back to top button