Kryptovaluta, ett decentraliserat Ponzi-system?

JPMorgan

VD:n för JP Morgan, som ändå är en av de mest investerade bankerna i världen i krypto, betraktar dem som ett stort bedrägeri.

Medan JP Morgan, banken han leder, är en av dem som har investerat mest i kryptovalutor i världen, har Jamie Dimon varit minst sagt kritisk och vägrat att ens kalla dem “valutor”. Stablecoins finner dock nåd i hans ögon för nu, även om den senaste kraschen som har påverkat dem lika mycket kan tvinga honom att granska sitt exemplar.

Kan vi kvalificera kryptovalutor som ett Ponzi-schema?

Ett Ponzi-system är ett bedrägerisystem som innebär att man betalar tidiga investerare med nya deltagares pengar snarare än att faktiskt investera dem. Om ingen utredning avslöjar bedrägeriet, slutar det oundvikligen med att kollapsa dagen då alltför många investerare försöker dra tillbaka sin andel. Och för Jamie Dimon passar de flesta decentraliserade valutor denna definition perfekt.

Till hans förtjänst är vd:n för den amerikanska banken JP Morgan inte ensam om att presentera en sådan vision om kryptovalutor. Stämningen mot Elon Musk för hans marknadsföring av DodgeCoin innan den kollapsade använder exakt dessa termer. På andra håll, i Sydkorea, visar arresteringsordern som utfärdats mot Do Kwon, skaparen av Luna och Terra, att denna fråga är internationell och att rättsväsendet och finansinstitutioner fortfarande famlar när det kommer till att kvalificera sig och förstå krypto.

Jamie Dimon lägger inte alla hörn i samma väska

I sin intervju med den amerikanska sajten Bloomberg, dock verkar det som att Stablecoins finner nåd i Dimons ögon. De senare erbjuder faktiskt teoretiskt sett en bättre garanti för stabilitet av goda skäl: deras kurs stöds av en traditionell valutas kurs. Om dessa ibland är föremål för spekulation eller inflation, är de oproportionerliga till kryptor, eftersom deras värde inte bara är baserat på deras användares förtroende, utan också på bankgarantier och guldreserver centralbanker som utfärdar dem.

Trots detta har den senaste kryptokraschen visat att anbringande av ” stadig » framför en valuta räckte inte för att den skulle bli en. Terra, vars kurs var teoretiskt kopplad till dollarns, kollapsade, vilket utlöste sin skapares flykt. För sin del ligger dock dollarn idag på en historiskt hög nivå.

Källa: Bloomberg, investera

Relaterade Artiklar

Back to top button