Krock mellan två planeter i en närliggande galax!

Den nyligen publicerade studien hände 2018 och berättar om sammandrabbningen mellan två planeter i en närliggande galax!

Clash of planets: en händelse som också hände i vårt solsystem

Att föreställa sig att två planeter kolliderar är något som är värt det bästa Science fiction-film. Den här gången Hollywood har inget med det att göra, men det är vad som faktiskt hände i en närliggande galax 2018.

Liknande händelser är mycket mer sannolika i nybildade galaxer, där jämvikten fortfarande är osäkra och instabila.

En liknande episod inträffade också i vårt system och huvudpersonen i olyckan var just det vår planet Jorden som var centrerad i hela Theiaen planet mellan vår bana och Mars.

Resultatet var att Theia integrerades med jorden och fick många skräp att stänka ut i rymden, som allt samlades födde månen. Spår av Theia går fortfarande att upptäcka idag, i Stilla havet och i Västafrika.

Den här gången är dock huvudgalaxen inte vår, lyckligtvis, utan stjärnsystemet HD 166191 330 ljusår bort från jorden.

Det är ett relativt ungt system med dess 10 miljoner år, där forskare från University of Arizona som genomförde studierna kunde observera en protoplanetär skiva tät av damm. Dammet fanns redan före kollisionen av planetoiderna och ökade 2018 avsevärt efter kollisionen. De kolliderande kropparna beräknas ha en diameter på cirka 530 kilometer. De skulle därför vara dvärgplaneter, inte helt bildade med tanke på systemets unga ålder.

Händelser som de observerade är en viktig källa till information och ger oss möjlighet att studera och anta de första ögonblicken av bildandet av vårt solsystem.

Relaterade Artiklar

Back to top button