Krig i Ukraina: en pro-rysk trollfabrik upptäckt av de brittiska myndigheterna

ryska troll

I den informationskrigryssar kan räkna med stöd från troll.

Enligt en rapport från brittiska myndigheter genomför proryska troll en obeveklig desinformationskampanj från en före detta fabrik i Sankt Petersburg.

Trollfabriker för att sprida propaganda

Pro-ryska operatörer rekryterar dessa illvilliga användare på Telegram för att rikta in sig på västerländska medier och ledares sociala mediekonton och för att dela pro-Kremlin-propaganda på Instagram, YouTube och TikTok. Bland de ledare som siktas på är Boris Johnson, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz eller chefen för den europeiska diplomatin Josep Borell. Ingen är skonad, inte ens personligheter som Daft Punk eller gruppen Rammstein, som också har varit måltavla som en del av denna organiserade desinformationskampanj.

Studien rapporterar att dessa falska konton också ger synlighet till inlägg från vanliga pro-Kremlin-användare för att kringgå de åtgärder som vidtagits av sociala nätverk för att bekämpa desinformation. Gruppen känd som “Cyber ​​​​Front Z” sägs vara i hjärtat av dessa manövrar och är direkt kopplad till Yevgeny Prigojine, en magnat nära Kreml som anklagas för att ha spelat en nyckelroll i inblandningen under det amerikanska presidentvalet . av 2016.

Vi kan inte tillåta Kreml och dessa trollfabriker att invadera våra onlineutrymmen med sina lögner. Den brittiska regeringen har larmat sina utländska partners och kommer att fortsätta att arbeta med sina allierade och onlineplattformar för att bekämpa ryska operationer kommenterade Liz Trust, den brittiske utrikesministern.

Läs också:
Ukraina Siren Alerts: hur en ung amerikan motverkar ryska flygräder?

Källa: Le Figaro

Relaterade Artiklar

Back to top button