Korallerna skulle kommunicera med varandra genom en sorts sång

Koraller är kolonier av små varelser, kallade polyper, som tillsammans bildar en sorts “superorganism” som under tusentals år kan bilda strukturer till och med hundratals kilometer långa, som de berömda korallreven. Det har länge varit känt att koraller producerar och tar emot ljud. Men tills nyligen var det inte känt vad man skulle tillåta denna kommunikation mellan koraller som sker genom en sorts sång.

För att avslöja den genetiska grunden för denna typ av kommunikation mellan koraller är en studie som presenteras i Årlig konferens för experimentell biologi 2021 organiseras online av American Society of Biochemistry and Molecular Biology. Forskningen i fråga bär signaturen av ett team av forskare från South Florida State College driven av Camila Rimoldi Ibanez och från James Hawker. Med sitt arbete lyfte forskarna bl.a gener som är ansvariga för att producera dessa ljud i koraller.

Allt detta, genom utförandet av genetiska analyser baserat på DNA-amplifieringstekniker som till exempel polymeraskedjereaktion (PCR). Användningen av dessa metoder har gjort det möjligt för forskare att identifiera en specifik grupp gener som skulle vara involverade i kommunikationsprocessen mellan koraller. Bättre förstå kommunikationsstrategier av dessa ekosystem är verkligen en skrämmande uppgift men samtidigt viktig för att hjälpa och skydda detta extraordinära skrin från biologisk mångfald hotas idag alltmer av klimatförändringar, havsförsurning och intensivt fiske samt, uppenbarligen, havsföroreningar.

Relaterade Artiklar

Back to top button