Kopiera data från icke-startbar bärbar eller stationär hårddisk

Jag hade nyligen en klient som var igång Windows 10 och fick ett fruktansvärt datavirus som hindrade honom från att starta sin dator. Tyvärr hade han ett gäng filer på sin hårddisk som han behövde, så han kunde inte bara formatera och börja om från början.

Om du är i en liknande situation där du har en hårddisk som fungerar utmärkt men operativsystemet startar inte på grund av någon systemfilkorruption eller ett virus, så finns det ett annat sätt att radera dina data innan du rengör enheten.

I sådana fall måste du investera en liten summa pengar för att köpa vad som kallas en hårddisk dockningsstation. I grund och botten är det en enhet som låter dig ta en hårddisk SATA (vanligtvis) och anslut den till en annan dator via (SATA)USB . Du kan köpa en som har platser för 2,5″ eller 3,5″ hårddiskar SATA , vilket innebär att du kan ansluta hårddiskar för bärbara eller stationära datorer. om du har SSD – enhet, det finns även dockningsstationer för hårddiskar SSD.

När du väl anslutit enheten ansluter du oftast bara den till din dator via USB och nu kan du se din hårddisk som en extern hårddisk! Du behöver inte ladda ner ett OS eller något, du kan bara gå direkt till de filer och mappar du vill ha och kopiera data.

I det här inlägget kommer jag att nämna några märken som gör riktigt bra hårddiskdockningsstationer och var du kan få tag på dem. Jag rekommenderar starkt att köpa en av dessa eftersom de är enkla att använda (förutsatt att du kan ta bort hårddisken från din dator själv) och det är mycket billigare än att gå till Nördgänget eller någon liknande teknisk tjänst.

Thermaltake BlacX HDD dockningsstation(Thermaltake BlacX dockningsstation för hårddisk)

Om du söker efter detta på Google (sök efter detta på Google) får du många resultat med olika priser. Till största delSkillnaderna (i grunden) är att enheten har antingen en kortplats eller två. Jag skulle rekommendera en dubbel kortplats eftersom detta gör att du kan läsa både bärbara datorer och stationära enheter.

För det andra ansluter de flesta till datorn genom USB , men det finns också en dyrare som också har en eSATA-anslutning. Jag skulle bara rekommendera detta om du behöver eSATA annars ska du bara köpa den billigare USB(USB en). Detta har fungerat utmärkt för mig i flera år.

Thermaltake

Extern hårddiskdocka StarTech

Ett annat riktigt bra alternativ är StarTech USB till SATA Dock eller StarTech eSATA/USB till SATA Dock. Återigen(Återigen), den förra kostar runt $20 och den senare kostar $40-60 på grund av det extra eSATA-alternativet.

docka

Så det är mina två rekommendationer för dockningsstationer för hårddiskar. Detta är det snabbaste och billigaste sättet att kopiera hårddiskdata som inte längre är tillgänglig med vanliga metoder som nedladdning etc. Det kan till och med komma till nytta om du tror att hårddisken går sönder. Jag kunde kopiera data från en hårddisk som började göra klickande ljud med en av dessa.

Naturligtvis finns det några problem. Om du till exempel har krypterat hela din hårddisk, eller till och med vissa filer eller mappar, kommer du inte att kunna se dem om inte rätt krypteringsnycklar är installerade på den nya datorn. För det andra kan du behöva åsidosätta behörigheterna för mappen manuellt så att du kan kopiera filerna.

Ibland när du kopierar data på det här sättet får du felmeddelandet “Åtkomst nekad” när du visar filer. Detta för att det till exempel var en annan installation Windows , så du måste ta äganderätten till mapparna och filerna och sedan kan du kopiera dem. Njut av!

Jag hade nyligen en klient som körde Windows 10 och fick ett hemskt datavirus som hindrade honom från att starta upp sin dator. Tyvärr hade han massor av filer på sin hårddisk som han behövde och kunde därför inte bara formatera och börja om från början.

Om du är i en liknande situation där du har en hårddisk som fungerar perfekt, men operativsystemet startar inte upp på grund av någon form av korruption av systemfiler eller virus, så finns det ett annat sätt att få bort din data innan du torkar disken ren.

I dessa typer av fall måste du investera en liten summa pengar för att köpa vad som kallas en hårddisk dockningsstation. Detta är i grunden en enhet som låter dig ta en SATA-hårddisk (vanligtvis) och koppla in den till en annan dator via USB. Du kan köpa en som har platser för 2,5-tums eller 3,5-tums SATA-hårddiskar, vilket innebär att du kan plugga in bärbara eller stationära hårddiskar. Om du har en SSD-enhet finns det även dockningsstationer för SSD-hårddiskar.

hårddisk

När du väl har pluggat in enheten ansluter du bara den till din dator via USB oftast och nu kan du bläddra igenom hårddisken som en extern hårddisk! Du behöver inte ladda OS eller något, du kan bara gå direkt till de filer och mappar du vill ha och kopiera data.

I det här inlägget kommer jag att nämna ett par märken som gör riktigt bra dockningsstationer för hårddiskar och var du kan få tag på dem. Jag rekommenderar starkt att du köper en av dessa eftersom de är enkla att använda (så länge du kan ta en hårddisk ur en dator själv) och det är mycket billigare än att gå till GeekSquad eller någon sådan teknisk tjänst.

Thermaltake BlackX dockningsstation för hårddisk

Om du söker efter detta på Google får du ett gäng resultat med olika priser. I grund och botten är skillnaderna att enheten har antingen en kortplats eller två. Jag skulle rekommendera den dubbla kortplatsen eftersom det gör att du kan läsa både bärbara och stationära enheter.

För det andra ansluter de flesta till datorn via USB, men det finns en dyrare som även har eSATA-anslutning. Jag skulle bara rekommendera det om du behöver eSATA, annars skaffa den billigare USB-en. Det har fungerat bra för mig i flera år.

termisk ta

StarTech External Hard Drive Dock

Den andra riktigt bra är StarTech USB till SATA Dock eller StarTech eSATA/USB till SATA Dock. Återigen, den första kostar $20 och den andra är $40 – $60 på grund av det extra eSATA-alternativet.

startdocka

Så det är mina två rekommendationer för hårddiskdockor. Det är det snabbaste och billigaste sättet att kopiera data från en hårddisk som inte längre är tillgänglig via vanliga metoder som att starta upp, etc. Det kan till och med komma väl till pass om du tror att hårddisken går sönder. Jag har kunnat kopiera data från en hårddisk som börjar göra klickande ljud med en av dessa.

Naturligtvis finns det några problem. Till exempel, om du krypterade hela din hårddisk eller till och med specifika filer eller mappar, kommer du inte att kunna se dem om du inte har korrekta krypteringsnycklar på din nya dator. För det andra kan du behöva åsidosätta behörigheter för en mapp manuellt så att du faktiskt kan kopiera filerna.

Ibland när du kopierar data på det här sättet får du felmeddelandet “Åtkomst nekad” när du bläddrar igenom filerna. Det beror på att det till exempel var från en annan installation av Windows, så du måste ta äganderätten till mapparna och filerna och sedan kan du kopiera dem. Njut av!

Relaterade Artiklar

Back to top button