Kontrollera hårddisken för dåliga sektorer med Hard Disk Validator

Din hårddisk kommer inte att hålla för evigt, och detta är ännu mer sant om din dator används regelbundet. En dag slår du på din dator och upptäcker att allt inte fungerar som det ska, och då inser du att du har problem med hårddisken. Nu, vanligtvis innan en hårddisk möter sin tillverkare i hårddiskhimlen, visar den flera tecken på sin förestående undergång. Om du ser potentiella tecken kan du köra några tester för att se till att hårddisken fungerar korrekt.

Det finns flera sätt att göra detta, och de flesta datoranvändare tenderar att använda den inbyggda Windows 11/10 verktyg. Men om du vill använda ett tredjepartsverktyg, kom med oss ​​medan vi går över Hårddiskvalidator.

Kontrollera hårddisken för dåliga sektorer

Det är ganska enkelt, faktiskt. Bara(Bara) ladda ner blixtlås – fil, extrahera installationsfilen, installera den och kör den. Du kommer att upptäcka att användargränssnittet ser ganska gammalt ut, men det är okej eftersom alternativen i bästa fall är begränsade.

Detta är inte ett problem för oss, eftersom vi är övertygade om att verktyg inte har många värdelösa funktioner.

Lista över alla funktioner och vad de gör:(Lista över alla funktioner och vad de gör:)

  • Läsning(Läs) : Skanna hela hårddiskens yta efter dåliga sektorer.
  • Läs + Torka skadad + Läs : Hela ytan på hårddisken kommer att skannas för att hitta dåliga sektorer, om dåliga sektorer hittas kommer de att skrivas över och läsas igen för att se till att de skrevs framgångsrikt den här gången.
  • Läs + Skriv + Verifiera + Återställ : Programmet kommer att skriva testmönstret till disken, verifiera att mönstret skrevs framgångsrikt och sedan återställa originaldata.
  • Skriv + Verifiera : Programmet kommer att skriva testmönstret till disken och kontrollera att mönstret skrevs framgångsrikt. (Originaldata kommer att gå förlorade).

Nu, för att komma igång, välj bara det alternativ du vill ha, t.ex. Läsa(Läs) och tryck “Start(Start) ” . Om du väljer att läsa din enhet, förvänta dig att skanningen tar lång tid, särskilt om din hårddisk är stor och långsam.

Som ni kan se på bilden är alla rektanglar gröna, vilket gör att min hårddisk är bra, åtminstone för nu.

Björn(Tänk på) att om röda rektanglar visas finns det en möjlighet att vissa delar av hårddisken är skadade. Välj andra alternativ för att försöka fixa det, starta sedan om datorn för att starta processen.

Ladda ner hårddiskvalidator

Du kan ladda ner Hårddiskvalidator från hans officiella GitHub-sida.(GitHub-sida.)

Hårddisken kommer inte att hålla för evigt, och detta är mer sant om din dator används regelbundet. En dag kommer du att starta upp din PC och upptäcka att saker och ting inte fungerar som de ska, och då kommer du att inse att du har problem med hårddisken. Nu, vanligtvis, innan en hårddisk fortsätter att möta sin tillverkare i hårddiskhimlen, visar den flera tecken på sin förestående undergång. Om du ser potentiella tecken, kanske du vill köra några tester för att se till att hårddisken fungerar som den ska.

Det finns flera sätt att göra detta, och de flesta datoranvändare tenderar att dra fördel av det inbyggda verktyget inuti Windows 11/10. Men om du funderar på att använda ett verktyg från tredje part, gå med oss ​​när vi tittar på Hårddiskvalidator.

Kontrollera hårddisken för dåliga sektorer

Kontrollera hårddisken för dåliga sektorer med Hard Disk Validator

Det är ganska enkelt, egentligen. Ladda bara ner ZIP-filen, extrahera installationsfilen, installera den och starta sedan. Du kommer att upptäcka att användargränssnittet ser ganska gammalt ut, men det är bra eftersom alternativen i bästa fall är begränsade.

För oss är det inte ett problem eftersom vi tror starkt på verktyg som inte har massor av värdelösa funktioner.

Lista över alla funktioner och vad de gör:

  • läsa: Skannar hela hårddiskens yta för att hitta dåliga sektorer.
  • Läs + Torka skadad + Läs: Skannar hela hårddiskens yta för att hitta dåliga sektorer, om dåliga sektorer hittas kommer de att skrivas över och läsas igen för att se till att de skrevs framgångsrikt den här gången.
  • Läs + Skriv + Verifiera + Återställ: Programmet kommer att skriva ett testmönster till disken, verifiera att mönstret skrevs framgångsrikt och sedan återställa originaldata.
  • Skriv + Verifiera: Programmet kommer att skriva ett testmönster till disken och verifiera att mönstret skrevs framgångsrikt. (Originaldata kommer att gå förlorade).

Nu, för att börja, välj bara det alternativ du vill ha, t.ex. läsa och klicka på Start. Om du bestämmer dig för att läsa din enhet, förvänta dig att det tar lång tid att slutföra en genomsökning, särskilt om din hårddisk är stor och långsam.

Som du kan se från bilden är alla rutor gröna – därför tyder det på att min hårddisk är helt okej, åtminstone för nu.

Tänk på att om röda rutor visas så är chansen stor att vissa delar av hårddisken är skadade. Välj de andra alternativen för att försöka fixa det, starta sedan om datorn för att få igång växeln.

Ladda ner Hard Disk Validator

Du kan ladda ner Hard Disk Validator från dess officiella GitHub-sida.

Relaterade Artiklar

Back to top button