Konjunktiva i det mänskliga ögat: så här reproducerades det i laboratoriet

Konjunktiva är den genomskinliga slemhinnan som täcker den inre ytan av ögonlocken och den främre ytan av ögongloben. Huvudfunktionen hos denna slemhinna är att skydda ögongloben externt, tack vare dess beläggning. Idag har vissa forskare lyckats reproducera detta membran i ett provrör genom en verkligt extraordinär process.

För att beskriva experimentet som gjorde det möjligt att reproducera konjunktiva av det mänskliga ögat i laboratoriet är en studie publicerad i tidskriften Cellrapporter. Forskningen i fråga bär signaturen av ett team av forskare frånuniversitet av Osaka (Japan). I synnerhet har de japanska forskarna identifierat nyckelproteiner för att styra cellmognaden i provröret. Så de utgick från mänskliga inducerade pluripotenta stamceller (hiPSCs) genom att genetiskt omprogrammera dem för att bilda en agglomeration av celler som efterliknar utvecklingen av hela ögat i ett provrör.

Forskare fokuserade specifikt sin uppmärksamhet på progenitorceller i bindhinnan och de upptäckte att det är EGF-protein. Istället regleras mognaden av samma celler KGF-protein. När deras bindhinna väl erhölls i provröret visade forskarna att detta kunde vara en utmärkt modell för att utföra laboratorieförsök. Detta beror på att denna bindhinna fungerar exakt som den verkliga av det mänskliga ögat. Faktum är att membranet som reproduceras i laboratoriet innehåller en tillräcklig mängd bägareceller som producerar slem som tjänar till att smörja tyget.

Den bindhinna som erhålls i provröret är verkligen en otrolig innovation som öppnar dörrarna till utvecklingen av nya terapier för vissa ögonsjukdomar som t.ex.torra ögon.

Relaterade Artiklar

Back to top button