Konfigurera ett VPN på ASUS-routrar att använda i hela ditt nätverk

Vad är användningen för att konfigurera OpenVPN-klienten på routern?

Även om VPN-leverantörer som t.ex SurfsharkVPN har specifika program för Windows, Linux och Mac PC, samt appar för Android och iOS, kan vi vara direkt intresserade av att ställa in VPN på routern. Att konfigurera routern i VPN-klientläge är väldigt enkelt, men vi måste följa vissa steg och rekommendationer för att upprätthålla vår integritet, några av anledningarna till att placera VPN i routern och inte i terminalerna är följande.

Vi behöver inte installera något

Den första starka punkten med denna metod är att vi inte behöver installera något program eller applikation på den slutliga enheten, det vill säga att vi inte behöver installera Surfshark-programmet eller applikationen på våra PC eller Mac eller på våra smartphones eller surfplattor. annan leverantör. Alla enheter som är anslutna till vårt lokala nätverk kommer automatiskt att surfa på Internet via VPN.

Det låter dig välja vilka datorer som går igenom VPN och vilka som inte gör det

Tack vare routingpolicyer kommer vi att kunna välj de enheter som vi vill bläddra genom VPN och den enheter på som vi vill bläddra direkt genom vår operatör utan att gå igenom VPN först. I själva konfigurationsmenyn måste man ange källans privata IP-adresser som man vill passera genom VPN-tunneln, och resten kommer att surfa utan detta skyddslager.

Tillåter smarta TV-apparater, konsoler och andra enheter att använda VPN utan att installera något

Normalt smarta TV-apparater, konsoler och andra enheter som IP-kameror tillåt inte installation av något program eller programvara att använda VPN-tjänster . Vad händer om du vill kringgå de regionala begränsningarna för Netflix eller Disney+? Tja, du måste göra det direkt på en PC, smartphone eller surfplatta, inte kunna göra det på din Smart TV, till exempel.

När vi konfigurerar OpenVPN-klienten på routern kan vi välja att Smart TV:ns privata IP-adress ska komma åt Internet via VPN, till skillnad från de andra enheterna i vårt hus. Med routingpolicyer kan vi bestämma vart vi vill att trafiken ska flöda.

Vi behöver inte vänta på upprättandet av VPN-anslutningen

Om vi ​​använder programmen eller applikationerna för att använda VPN kommer vi alltid att behöva vänta några sekunder för att upprätta kommunikation, när vi använder det direkt på routern kommer VPN-anslutningen alltid att vara aktiv och fungerande, så vi behöver inte vänta för vad som helst att använda det.

När vi har sett fördelarna med att använda en VPN på vår router i OpenVPN-klientläge, låt oss se hur vi kan göra det med SurfsharkVPN .

Få konfigurationsfil och autentiseringsuppgifter i Surfshark VPN

Det första vi måste göra är att gå till den officiella hemsidan för SurfsharkVPN registrera dig och köp en prenumeration på VPN-tjänsten. Om vi ​​köper 1- eller 3-årsprenumerationen kan vi begära en återbetalning inom de första 30 dagarna om vi inte gillar hur den här tjänsten fungerar. Priserna är följande:

  • Om du köper ettårsabonnemanget är priset 3,45 € per månad.
  • Om du köper 3-årsprenumerationen är priset €1,69 per månad.

Som du kan se är priserna riktigt konkurrenskraftiga, denna VPN är en av våra favoriter både för pris, prestanda och möjligheter.

För att starta sessionen måste vi klicka i det övre högra hörnet på “ Starta sessionen “.

Vi anger våra användaruppgifter, dessa inloggningsuppgifter skapades vid köp av VPN-prenumerationen.

I huvudmenyn för » Mitt konto “, vi måste klicka på” Enheter för att direkt komma åt all mjukvara, appar och olika sätt att använda Surfshark VPN-tjänster.

För att konfigurera OpenVPN-klienten på ASUS-routrar måste du gå till rubrik Avancerad / Router » :

Överst hittar vi några tutorials för att konfigurera OpenVPN-klienten på olika routrar, till exempel har vi tutorials för att konfigurera den med DD-WRT, Tomato firmware, och även med AsusWRT som ASUS routrar officiellt använder.

Längst ner kan vi se de olika OpenVPN-profilerna med en .ovpn-tillägg som vi kan ladda ner. Beroende på var vi vill ansluta, måste vi använda vissa konfigurationsfiler eller andra. Systemet känner automatiskt igen (genom vår offentliga IP-adress) att vår geografiskt närmaste OpenVPN-server är Madrid, men vi kan välja vilken vi vill.

Om vi ​​klickar på Madrid kan vi ladda ner OpenVPN-konfigurationen, oavsett om vi använder TCP-transportlagerprotokollet, såväl som UDP. Han är rekommenderas att alltid välja UDP eftersom det kommer att ge oss bättre prestanda när det gäller nedladdningshastighet, uppladdningshastighet och även förbättra anslutningslatensen något.

När vi har laddat ner .ovpn-filen till vår dator, längst ner måste vi använda tjänstens autentiseringsuppgifter. Denna OpenVPN-konfigurationsfil använder en CA och tls-auth för att undvika Man in the Middle-attacker och skyddas mot möjliga attacker, men autentiseringsmetoden med OpenVPN-servern är baserad på användarnamn och lösenordslösenord för enkel konfiguration.

Vi kommer att behöva använda det här användarnamnet och lösenordet senare på routern, så det är en bra idé att kopiera det till ett anteckningsblock, kopiera och klistra in det senare eller göra det direkt från webben eftersom vi inte behöver göra det. det bara en gång. Dessa referenser är desamma för alla OpenVPN-servrar som finns tillgängliga i Surfshark, så du behöver inte ändra dessa referenser.

När vi har laddat ner konfigurationen från den officiella webbplatsen, samt autentiseringsuppgifterna för att komma åt VPN-tjänsten, fortsätter vi att konfigurera ASUS-routern i OpenVPN-klientläge.

Konfigurera OpenVPN Client för ASUS-routrar

Routern vi använde är ASUS RT-AC88U med Asuswrt Merlin firmware senaste versionen eftersom denna firmware tillåter oss att definiera routingpolicyer och välja de enheter vi vill få åtkomst till Internet via VPN eller direkt.

Det första vi måste göra är att se till att vi har en internetuppkoppling, vi går till menyn ” VPN / Client VPN / OpenVPN » :

Det är i den här menyn som vi kommer att konfigurera allt relaterat till OpenVPN-klienten:

  • Välj kundinstans : kund1. Vi lämnar det som standard, eftersom denna firmware låter dig konfigurera flera OpenVPN-klienter samtidigt.
  • Starttid för automatisk start : du kan starta VPN-anslutningen när du startar om routern, denna konfiguration är nödvändig om du fortfarande vill ha VPN-tunneln etablerad.
  • Beskrivning : du kan lägga en beskrivning till VPN-klienten du konfigurerar.

“Bläddra”-knappen är där vi måste klicka för att hitta och senare ladda .ovpn-konfigurationsfilen som vi laddade ner från Surfshark. När vi har undersökt klickar vi på “Ladda”.

När konfigurationen är laddad kan vi se att alla tillgängliga konfigurationsalternativ i ASUS-routern har fyllts i automatiskt, men vi rekommenderar att du gör några ändringar som vi kommer att förklara nedan.

För att VPN ska fungera måste vi ange våra VPN-åtkomstuppgifter i avsnitten “Användarnamn” och “Lösenord”, som var längst ner.

När vi har tillämpat ändringarna genom att klicka på “Apply” längst ner, klicka på “Service Status” för att starta OpenVPN-klienten och ansluta till servern. Vi kan se att det kommer att ge oss en lokal privat IP-adress, såväl som den offentliga IP-adress som vi kommer att gå till Internet med.

Just nu fungerar VPN perfekt och vi kan surfa på internet med en annan offentlig IP.

Rekommenderade ändringar vi kan göra

Några rekommenderade ändringar som vi måste göra är att modifiera “Acceptera DNS-konfiguration”, det är tillrådligt att ställa in den på “Exklusiv”, att använda DNS för själva VPN-tunneln och inte externa eller vår operatörs, för att förhindra data läckage.

Det rekommenderas också starkt att konfigurera alternativet » Tvinga internettrafik genom tunneln “och lägg in den” Policyregler (strikt) “, och klicka på” Blockera routade klienter om tunneln går ner “. Dessa alternativ gör det möjligt för oss att lämna vissa datorer eller hela nätverket utan en internetanslutning, om VPN-anslutningen skulle avbrytas, för att skydda vår integritet.

Längst ner kan vi lägga till maximalt 100 regler. Om vi ​​vill att en viss dator alltid ska surfa på Internet via VPN bör vi sätta något så här:

Om vi ​​vill att hela det privata subnätet ska fungera genom denna VPN-tunnel, ja eller ja, måste vi sätta 192.168.1.0/24, vilket indikerar subnätmasken, och sedan klicka på “lägg till” och “Apply” ändringarna.

Om vi ​​går till ASUS-routerns systemregister kan vi se att kommunikationen med VPN etablerades perfekt och utan problem.

När vi har konfigurerat ASUS-routern i OpenVPN-klientläge med tjänsten Surfshark VPN fortsätter vi för att verifiera dess prestanda.

ASUS routerhastighet i OpenVPN-klientläge med Surfshark VPN

Det första vi ska kontrollera är att vi surfar på internet med en offentlig IP-adress till OpenVPN-servern vi anslutit till, som du kan se här:

Vi körde ett kabelhastighetstest av vår anslutning, och värdena vi fick är följande:

Hastighetstest utan VPN

När man använder OpenVPN-klient på ASUS-router är genomströmningen runt 60 Mbps symmetrisk, detta beror på att all trafik är krypterad/dekrypterad och routerns CPU fungerar som bäst för att ge bästa prestanda. Om du använder en mer kraftfull router som ASUS RT-AX88U, GT-AX11000 eller någon annan kommer hastigheten du kommer att uppnå betydligt högre.

Hastighetstest med VPN på routern

Om vi ​​använder samma VPN direkt med vår dator och använder VPN-mjukvaran är prestandan runt 120 Mbps, en mycket bra hastighet med tanke på att säkerheten i kommunikationen är maximal. Dessa hastigheter är de typiska vi får med dessa tjänster.

Hastighetstest med VPN på PC

Om du ska använda 4K-streamingtjänster som Netflix eller Disney+, och vill hoppa över regionala block, kan du göra det utan problem eftersom 60 Mbps bandbredd är mer än tillräckligt för att använda upp till 2 skärmar samtidigt i ditt hus.

Vi rekommenderar att du går in på webbplatsen hemsida tjänsteman av SurfsharkVPN där du hittar all information om denna VPN, och även hur du laddar ner dess program/applikationer direkt till slutenheter.

Relaterade Artiklar

Back to top button