Konfigurera en VNC-server i Ubuntu utan ett GUI

Hur man installerar VNC på Ubuntu

I vårt fall kommer vi att installera den på Ubuntu en av de mest populära Linux-distributionerna och med fler användare. Processen är snabb och enkel, och du behöver bara följa en rad steg och installera några verktyg. Därifrån har vi en server konfigurerad och redo att användas.

Det första vi ska göra är att installera paketet Gnome Core . Vi kommer att behöva det eftersom vi kommer att använda det för att använda GUI. Vi måste köra följande kommando (vi kan göra det både fysiskt och via SSH):

Sudo apt-get install gnome-core

Det kommer att fråga oss om administratörslösenordet och sedan börja ladda ner de nödvändiga paketen. Det kommer också att be oss att bekräfta flera gånger och lägga in lösenord för att konfigurera det.

När vi har det klart är nästa sak vi ska göra att installera en VNC-server som vi i vårt fall kommer att använda TightVNC. Du måste därför utföra följande kommando:

Sudo apt-get install tightvnc

Som i det föregående fallet kommer det att be oss om administratörslösenordet, samt bekräfta installationen. Tänk på att lösenordet måste innehålla mellan 6 och 8 tecken och att om det har fler än 8 kommer det automatiskt att reduceras.

Kör vncserver från terminal

Efter att ha installerat det kan vi kör vncserver från terminalen. Det kommer att be oss om lösenordet och verifieringen för att komma åt och senare kommer det att indikera att servern har installerats. Den kommer att ha installerats på den första virtuella skärmen i VNC, som är 1. Den kommer då att visas i terminalen.

Efter det, vad vi ska göra är att stänga detta nya virtuella skrivbord som vi har skapat för att utföra en serie konfigurationer och sedan öppna det manuellt. På detta sätt kör vi följande kommando:

Vncserver –kill: 1

En bild som den nedan kommer att dyka upp.

Senare kommer vi att konfigurera några VNC-serverinställningar. Den här gången kör vi det här kommandot:

sudo nano.vnc/xstartup

Det är konfigurationsfil som kommer som standard från VNC. För att konfigurera det måste det ersättas av det vi ser nedan.

När vi har sparat konfigurationsfilen måste vi skriva i terminalen:

Vncserver – 1920×1080 geometri

Tänk på att upplösning kan ändras till den vi ska använda. Vi kommer att behöva vänta några sekunder och vi kommer redan att ha VNC-servern aktiverad i det virtuella skrivbordet: 1 som vi har skapat. För att ansluta måste vi installera en VNC-klient och skriva IP-adressen till vår server, följt av: 1.

Kort sagt, genom att följa dessa steg kan vi konfigurera en server i Ubuntu och gör den redo att användas. Vi kan komma åt den på distans. Vi har sett att det är en enkel och snabb process. Vi behöver bara utföra stegen som vi har visat och installera de olika programmen och verktygen som behövs för det.

Linux-distributioner är ett bra alternativ till Windows-operativsystemet. Speciellt när man pratar om servrar är detta ett alternativ att överväga. Ubuntu är utan tvekan en av de mest populära och mest använda distributionerna. Den har flera verktyg och en stor mängd information på Internet för att kunna göra de förändringar som vi behöver göra. På så sätt kan vi alltid konfigurera utrustningen efter våra behov, på ett säkert och effektivt sätt. Men det vi har förklarat kan också tillämpas på andra kompatibla Linux-distributioner som vi använder på våra datorer.

Relaterade Artiklar

Back to top button