Kommer du ihåg den talande klockan? Orange kommer att få det att försvinna permanent

telefonklocka © ©️ Elnur / Shutterstock

Den officiella Speaking Clock-tjänsten, som har blivit nästan oanvändbar sedan den digitala teknikens framväxt, kommer att falla ut under de kommande månaderna.

Den talande klockan, som en gång betraktades som ett historiskt monument, lite som de högtalarfilmer som försvann från våra skärmar i början av 90-talet, lever i sin tur sina sista timmar. Orange meddelar att det har planerat sin slutliga avstängning till 1eh nästa juli. En tillbakablick på dess historia och orsakerna till detta.

The Speaking Clock, en historisk gudstjänst…

Det första automatiserade systemet i världen som gav tiden, den talande klockan kommer att buga sig efteråt, låt oss ge tillbaka till Caesar det som tillhör Caesar, god och lojal service. Tillgänglig från hela territoriet via 3699, kommer den att stoppas av den sittande operatören den 1eh juli 2022.

Tjänsten, en uppfinning av astronomen Ernest Esclangon, då chef för Paris Observatory, föddes för nästan ett sekel sedan, 1933. När den invigdes blev Speaking Clock det första automatiserade systemet som gav fransk laglig tid.

Senare blev Orange partner till Paris Observatory, 1991 för att vara exakt. Det året präglades av byggandet av en dedikerad infrastruktur, som kan säkerställa fördelningen av laglig tid i Frankrike med en noggrannhet på cirka 10 millisekunder. Den nuvarande Speaking Clock är av fjärde generationen. Den är baserad på den koordinerade universella tiden för Paris-observatoriet, genererad från en uppsättning atomklockor från SYRTE-laboratoriet.

… som har tappat allt syfte

Om Speaking Clock hade ett verkligt intresse och åtnjöt en reell popularitet vid en viss tidpunkt, motiveras dess avveckling idag av flera faktorer. För det första är MT20-omkopplarna, som dök upp i Frankrike i början av 1980-talet, i slutet av sin livslängd och de utgör väsentlig utrustning för tjänsten.

Minskningen av samtal till 3699 – en tjänst som faktureras till 1,50 euro/samtal plus priset för ett samtal – förklarar också detta avbrott. Det är oklart hur upptagen tjänsten var fortfarande, men det måste vara svältande. Framför allt kan vi anse att multiplikationen av källor som gör det möjligt att avgöra tiden (smarttelefoner, mobiler, datorer, surfplattor och andra) med formidabel precision och utan begränsningen av ett telefonsamtal kommer att ha tagit överhanden av den talande klockan.

Om det finns alternativa tjänster kommer den orangetalande klockan att ersättas från 1eh Juli till 31 oktober 2022, till ett röstmeddelande som sänds kostnadsfritt, som anger för den som ringer att tjänsten är permanent stängd. Och sedan 1eh maj sänds ett röstmeddelande som indikerar kommande avstängning av tjänsten redan under ett samtal till 3699.

Relaterade Artiklar

Back to top button