Kommer du ihåg den där startupen som ville slunga satelliter i omloppsbana? Hon skrev på ett kontrakt med NASA

spinlaunch prototyp slingshot © spinlaunch

SpinLaunch, som fortsätter sina försök med sin höghastighetsvakuum slangbella demonstrator, har tecknat ett avtal med den amerikanska byrån för en testkampanj som börjar i år. Inte särskilt rumsliga flygningar för tillfället, men som gör det möjligt att veta mer om denna teknik och dess begränsningar.

Nästa generations katapult bör vara 100 meter i diameter.

Och det snurrar, och det snurrar…

Videon med de första testerna väckte uppståndelse förra året, och polariserade debatten kring SpinLaunch och dess gigantiska “satellitslunga”. Vi ser demonstratorn installerad inte långt från Spaceport America (New Mexico) och dess 30 meter i diameter, för ett test under verkliga förhållanden, med ett vakuum av enheten. En nyttolast och en motvikt roterar där i mycket hög hastighet, innan utkastningen beräknas till inom en bråkdel av en sekund. Projektilen passerar sedan genom ett operculum innan den susar genom atmosfären i hög hastighet.


SpinLaunch hoppas en dag kunna visa tillräcklig precision och hastighet så att allt projektilen behöver göra är att avfyra en liten raketmotor för att injicera sig själv i omloppsbana. Är det bara genomförbart? Testet hade varit föremål för flera publikationer av specialister, som bland annat påpekade de enorma begränsningarna för nyttolasten (10 000 g centrifugalacceleration under rotationsperioden) eller den låga precisionen i styrningen under utkastningen av slangbellan .

Varning först

NASA kommer att dra nytta av demonstratorn för att få en idé. Den amerikanska rymdorganisationen tänker inte bli för blöt, den har inte skrivit på för att skicka en satellit i omloppsbana eller ens till en suborbital höjd…

SpinLaunch kommer verkligen att behöva visa att dess 3 meter långa testfordon kan kastas ut med precision vid Mach 2, nå en viss höjd över havet och sedan sätta in en fallskärm för att återvända till land i New Mexicos öken. . Sedan kanske NASA kommer att ge uppstarten ett uppskjutningskontrakt för Venture Class.

spinlaunch prototyp slingshot projektil © Spinlaunch

Ett ambitiöst provprogram

SpinLaunch säger att de har fortsatt sina försök sedan förra året, och företaget hoppas kunna avfyra demonstratorn med sin maximala hastighet, Mach 6, i slutet av året. Ändå har kritikerna inte varit snälla mot systemet, så det kommer att visa sina specifika egenskaper.

I detta är detta avtal med NASA goda nyheter. SpinLaunch söker också pengar för att kunna bygga sin större “satellitslingshot” inte långt från experimentplatsen, som kommer att vara 100 meter i diameter och kräva nästan en timmes acceleration för att starta nyttolasten med en betydande hastighet. Genomförbarhet eller inte, du är förmodligen lika nyfiken som vi på att se detta…

Om samma ämne:
Vet du hur mycket en NASA-astronautdräkt kostar?

Källa: CNET

Relaterade Artiklar

Back to top button