Kirurgisk miniatyrrobot för första gången i rymden

A liten robot kommer att skickas till den internationella rymdstationen (ISS) för att utföra en kirurgi. Miniatyrrobotassistenten, eller Mira, kommer att konfigureras för att passa in i en liten anläggning och testas för att säkerställa att den överlever lanseringen.

Syfte den kan föras in genom ett litet snitt inuti patienten för att operera med minimal invasion. Den här lilla roboten kanske till och med fungerar avlägset. I framtiden kan den kanske rädda dagen i händelse av en medicinsk nödsituation medan operatören som hanterar det är tusentals mil bort.

Ombord på rymdstationen kommer roboten att fungera på ett sådant sätt autonom, skära ut sträckta gummiband och trycka metallringar längs en tråd för att simulera rörelser vid operation. “Dessa simuleringar är mycket viktiga på grund av all data vi kommer att samla in under testerna”, förklarar Rachael Wagner. Hon är en civilingenjörsstudent från University of Nebraska Omaha, en del av teamet som arbetar med Mira.

Robot och medicin: Sikta redo att skjuta ut i rymden för att utföra operationer

Roboten förväntas arbeta för 50-100 årmen det verkliga syftet är att säkerställa att det fungerar i en a Allvarlighetsgrad noll-. “När människor går mer och mer ut i rymden kan de en dag behöva opereras”, säger ingenjörsprofessorn Shane Farritor i Nebraska. “Vi jobbar just med detta”.

För en besättning på sju bedömer forskarna att det i genomsnitt kommer att inträffa en kirurgisk nödsituation vart 2,4:e år under ett uppdrag till Mars, vilket gör det absolut nödvändigt att överbrygga de enorma avstånden mellan jorden och rymduppdrag som kan äventyra astronauternas hälsa. Mikrogravitationskirurgi är möjlig och har redan utförts. Men operation på en människa i mikrogravitation har ännu inte testats helt.

Relaterade Artiklar

Back to top button