Kinesiska Rover Yutu 2 hittar en “mystisk formation” på Månens mörka sida

Den kinesiska månroveraren har upptäckt ett mystiskt föremål på månens bortre sida och är nu på väg att undersöka vidare.

En webbplats kopplad till landets rymdorganisation har kallat objektet en “mystisk hydda”, även om experter tror att det sannolikt är ett stort stenblock som grävts ut av en meteorit.

Yutu 2-rovern, som för nästan tre år sedan anlände med den första rymdfarkosten att landa på månens mörka sida, tog bilder av objektet vid horisonten när det passerade genom Von Kármán-kratern.

Den här sidan av vår månsatellit är aldrig synlig från jorden och före Chang’e-4-uppdraget hade ingen rymdfarkost någonsin nått den delen av ytan på grund av kommunikationssvårigheter.

Chang’e-6 kommer att vara det första uppdraget som syftar till att utforska månens sydpol. Det bör lanseras 2023 eller 2024.

Hur arbetsuppgifterna är fördelade

Enligt den kinesiska rymdmyndigheten ska Chang’e-7 studera jordens yta, sammansättning och rymdmiljö, medan Chang’e-8 kommer att fokusera på teknisk ytanalys.

Kina sägs också arbeta med att bygga en månbas med hjälp av 3D-utskriftsteknik och skicka ett framtida bemannat uppdrag till ytan.

Yutu 2 har passerat genom den 115 mil (186 km) breda Von Kármán-kratern sedan den landade på månen kopplad till rymdfarkosten Chang’e-4 den 3 januari 2019.

Förra månaden tog han bilder av ett mystiskt föremål 80 meter norrut, precis vid horisonten, enligt Our Space, en kinesiskspråkig vetenskapskanal som är knuten till China National Space Administration (CNSA).

Han hänvisade till objektet som en “mystisk hydda” (神秘 小屋 / shenmi xiaowu), även om detta är ett platshållarnamn snarare än en korrekt beskrivning av vad det tros vara.

Kinesiska forskare är dock fascinerade av objektet, och Yutu 2 är nu inställd på att tillbringa de kommande 2-3 måndagarna (motsvarande 2-3 jordmånader) på att resa mot det för en närmare titt.

Chang’e 4 var Kinas fjärde uppdrag till månen och det andra som skickade en rover.

Relaterade Artiklar

Back to top button