Kinesiska Innosilicon avslöjar sin första serie av dedikerade kort, mono och dual-GPU

Innosilicon Fantasy One-1 © © Innosilicon via VideoCardz

Kinesiska Innosilicon presenterade förra veckan sin första dedikerade GPU, som heter Fantasy One. Detta chip fungerar som basen för en serie som består av fyra första mono- och dual-GPU-referenser.

Medan Intel arbetar hårt för att ansluta sig till NVIDIA och AMD bland de stora tillverkarna av dedikerade grafikkort, kan en kinesisk spelare, okänd i väst, snart börja få folk att prata om honom: Innosilicon. Tack vare en presskonferens som anordnades i Kina tillkännagav varumärket den 29 november sin Fantasy One, en första dedikerad GPU… men också fyra grafikkort som använder den.

Fyra produkter till start

Som specifierat VideoCardz, Innosilicon kommer inte från ingenstans med detta första chip, det är faktiskt baserat på “BXT” chiplet-designen från Imagination Graphics, som utnyttjas under licens (efter ett avtal som undertecknades mellan de två grupperna förra året). Hur som helst, det tillåter varumärket att tillkännage en kvartett av mono- och dual-GPU-grafikkort: Fantasy One Type A och Type B, vardera tillgängliga i två versioner. Typ A är avsedd för konsumentmarknaden och arbetsstationer. Den nöjer sig med en enda Fantasy One GPU, vars fullständiga specifikationer ännu inte har kommunicerats.

Innosilicon Fantasy One-4 © © Innosilicon via VideoCardz

Innosilicon Fantasy One-3 © © Innosilicon via VideoCardz

Enligt data publicerade av Innosilicon erbjuder denna GPU särskilt upp till 5 TFLOPS datorkraft i enkel precision (för en fyllnadshastighet på 160 GPixel/s). Typ A (ovan) kombinerar det med upp till 16 GB GDDR6X-videominne med ett 128-bitars gränssnitt.

Genom att dra fördel av PAM4-tekniken säkerställer Innosilicon att den kan nå 19 Gbps bandbredd. Kortet ska därför kunna placera sig själv mellan Radeon RX 6700 XT och Radeon RX 6600 XT på minnessidan, med en hastighet på 304 GB/s. Fantasy One Type A inkluderar även klassiska kontakter baserade på VGA-, DisplayPort 1.4- och HDMI 2.1-portar.

DirectX-kompatibla kort

Fantasy One Type B har två Fantasy One GPU:er monterade på sin PCB. De två chipsen är sammankopplade med ett gränssnitt som utvecklats internt av Innosilicon, kallat “Innolink”. Föga överraskande skulle kortet kunna utveckla upp till 10 TFLOPS (för en fyllningshastighet på 320 GPixel/s). Enligt Innosilicon kan den stödja 32 samtidiga strömmar vid 1080p/60 FPS eller 64 strömmar vid 720/30 FPS, och förlita sig på maximalt 32 GB GDDR6 (på en 128-bitars buss där också, för var och en av de två GPU:erna ). Vi hittar för övrigt ett PCI-Express 4.0 x16-gränssnitt.

Innosilicon Fantasy One-5 © © Innosilicon via VideoCardz

Innosilicon Fantasy One-2 © © Innosilicon via VideoCardz

Fantasy One Type A och B är kompatibla med de viktigaste grafik-API:erna, inklusive OpenGL, OpenGL ES, OpenCL, Vulkan och speciellt DirectX. Det är dock inte känt vilken version av DirectX som stöds.

Observera också att vagheten kvarstår när det gäller finheten i graveringen som används för denna första Fantasy One GPU. Prestanda för nämnda chip är också svår att uppskatta för tillfället: om benchmarks (under Unigine Heaven OpenGL) lanserades under Innosilicon-konferensen, såg ingen kinesisk media uppenbarligen lämpligt att höja de erhållna poängen, exakt VideoCardz.

För framtiden lovar Innosilicon att fortsätta sitt momentum med introduktionen nästa år av Fantasy 2 och Fantasy 3 GPU-chips. De senare bör utnyttja en finhet av gravering i 5 nm, enligt varumärket.

Om samma ämne:
Grafikkortsmarknaden står för 13,7 miljarder dollar under tredje kvartalet

Källa: VideoCardz

Relaterade Artiklar

Back to top button